Declaraţiile preşedintelui au fost transmiselive pe Digi24 şi pe digi24.ro.
Livetext cu declarațiile președintelui Traian Băsescu
- Pentru bugetul următor, România are în plus șase miliarde de euro față de bugetul precedent, aflat în execuție. Avem creștere de 10 procente pe fonduri de coeziune, iar pentru politica agricolă comună 27 la sută. Asta îi va ajuta foarte mult pe fermieri. România este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 de miliarde de euro. Acești bani provin din taxele și contribuțiile cetățenilor din Germania, Franța, Marea Britanie, Luxemburg și altele. Să știți că nu îi tipărește Uniunea Europeană. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să luam notă de principiul solidarității.
- Este greu de presupus că România ar fi putut să adauge în fiecare an din perioada 2014-2020 încă cinci miliarde de euro cu ocazia fiecărui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta. Ar fi rău să tratăm acest subiect cu îndârjire politică și lipsă de responsabilitate. România a primit maximum la capitolul fonduri de coeziune.
Citiţi şi
Băsescu: Premierul şi preşedinţii Camerelor să îşi asume într-o scrisoare rezolvarea problemelor din raportul MCV
Traian Băsescu despre „războiul steagurilor”: „Ușor, ușor, ușor cu pianul pe scări”
- Nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă.
- În momentul de faţă, România a primit de la Comisia Europeană, în baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro, din 19,8 miliarde de euro.Mai avem facturi de 600 de milioane de euro, care sperăm că vor fi plătite.
- Domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui în primul rând să se bată să cheltuim banii, să arătăm că putem să-i cheltuim.
- Sunt unii care la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid. Nu ştiu cât este de greu. Lipsa lor de experienţă o putem vedea foarte uşor în modul în care au negociat acordul cu Fondul. Îi invit să nu dea lecţii.
- Fac un apel la toți parlamentarii români să susțină fără rezerve proiectul de buget, așa cum a fost stabilit în Consiliul European din 7-8 februrie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei soluții în care bugetul este aprobat în fiecare an. Până la urmă, tot Consiliul European va fi acela care stabilește cât alocă în fiecare an, și asta ar presupune o negociere continuă.
- Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politic care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raportul MCV. Mai sugerez o dată să se renunţe la jocul „o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi”. Nu ajută la nimic.
- Trebuie semnată de principalii decidenţi politic ai majorităţii parlamentare, de primul ministru, de preşedintele Senatului, de preşedintele Camerei deputaţilor, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să trasmită poziţia lor cu privire la cele semnalate.
- Eu pot să scriu o scrisoare singur dar nu are nicio valoare, pot să o semnez şi cu ceilalţi trei, de amenenea nu are nicio valoare.
- Deşi nu are nicio legătură cu condiţia din trataul de aderare nu putem să nu observăm o abordare politică a unor limbaje.
- Cred că cei trei trebuie să trimită o scrisoare tuturor guvernelor, pentru că la JAI sunt guverne, numai guvernele au acces acolo.
- La Consiliul JAI din 6 - 7 martie miniştrii să fie deja în posesia unei scrisori în care cei trei pe care i-am enumerat să dea răspunsuri favorabile cu privire la ce vor să facă legat de desemnarea procurorilor pentru că procedura doamnei Mona Pivniceru a fost un eşec. Fac o paranteză, nu am nicio preferinţă nominală, doar vreau să fie procurori buni care au luptat împotriva corupţiei, nu procurori fără performanţă.
- Trebuie să fie o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al guvernului e constatat a fi incomaptibil de către ANI.
- Ar trebui un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârii justiţiei privind plecarea parlamentarilor din Parlament, ce se întâmplă cu un parlamentar constatat a fi incompatibil şi alte câteva aspecte.
- În lipsa unei astfel de scrisori România are şanse aproape zero să obţină un răspuns favorabil în Consiliul JAI. Cer public să se facă un astfel de demers.
- Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce trebuie să facă establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen.