„România a reușit să valorifice dobândirea acestui statut de membru NATO. La un deceniu de la aderarea la Alianță, profilul României este al unui stat deplin integrat, apt să-și îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă și cu o activitate ce îl face un aliat serios și responsabil”, a spus președintele.
„România are cel mai înalt nivel de securitate pe care l-a avut în întreaga sa existență”, a spus Traian Băsescu.
El a amintit de elementele scutului de la Deveselu, care vor permite „extinderea protecției asupra întregului teritoriu aliat din Europa” împotriva rachetelor balistice.
Președintele a amintit și de militarii români care și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni, în cadrul misiunilor NATO, și a transmis condoleanțe familiilor acestora.
„Momentul-cheie a fost summitul NATO de la Praga din noiembre 2002, la care s-a decis invitarea celor șapte țări să aderere la NATO. Tot la Praga, în 91, semnasem momentul încetării Tratatului de la Varșovia. Era o satisfacție personală, faptul că am semnat în numele României ambele documente”, a amintit fostul președinte Ion Iliescu.
„În timpul mandatului meu, ideea a fost ca mai întâi să avem relații sigure cu vecinii. Trilateralele au avut acest rol, să arate că România poate să joace un rol în această acțiune de stabilitate regională”, a spus și fostul președinte Emil Constantinescu.