Președintele a spus că a ascultat cu atenție declarațiile premierului făcute presei imediat după întâlnirea de la Cotroceni și concluzia a fost că premierul nu a înțeles despre ce a discutat. „Eu am discutat despre acciza la carburanți, premierul a crezut că discutăm despre buget”, a spus Traian Băsescu.
Cele mai importante declarații:
„Am fost de acord cu întâlnirea în speranța că putem discuta pe tema creșterii accizei la combustibil, pe care eu o consider extrem de dăunătoare, atât din perspectiva reluării creșterii consumului și din perspectiva creșterii prețurilor. Vor fi afectați puternic cei cu veniturile cele mai mici, întreprinderile mici și mijlocii. Vor fi creșteri la prețul alimentelor, la transport. Părerea mea e că - urmărind declarația premierului – nu a înțeles ce am discutat, a crezut că am discutat despre buget, dar eu am discutat despre acciză și efectele ei. Vreau să se înțeleagă bine că nu pun sub semnul întrebării dreptul Guvernului de a promova un buget, al Parlamentului de a-l aproba și nici ei să nu pună sub semnul întrebării dreptul meu de a spune că nu sunt de acord. Ei vor proceda în consecință, eu voi utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atenția că această creștere de preț la combustibil va afecta populația, companiile și societățile mici”.
„Am precizat în discuțiile avute că susțin fără rezerve și sunt resurse în buget în afara creșterii accizei și pentru inedexarea pensiilor, și pentru creșterea salariului minim pe economie. Prin renunțarea la introducerea accizei de 52, 53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează veniturile bugetului de stat trebuie tăiate de la excesul de repartizare bugetară care e la Ministerul dezvoltării, la Dragnea, și sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri din bugetul de stat, în mod deosebit se găsesc la capitolul serviciul datoriei, la dobânzi, unde sunt cel puțin 600 de milioane în plus. Deci 1,5 miliarde de la Dragnea trebuie tăiate și 600 milioane de la serviciul datoriei, adică 2,1 miliarde față de 2,28 miliarde cât s-ar obține prin creșterea accizei”.
„De ce insist să se facă tăieri de la domnul Dragnea. Pentru că aceștia sunt bani electorali, destinați mobilizării primarilor pentru a fi mobilizați pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale. Se pare că mulți primari numai așa funcționează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri.
De ce mi se pare un exces nejustificat. În buget sunt scrise trei programe: modernizarea statului românesc, regenerare urbană și infrastructura la nivel județean. Toate aceste programe au resurse în banii de la UE. În loc să facă această bătălie politică, prim-ministrul putea să-i pună pe primari să pregătească proiecte pentru că de la 1 ianuarie intră noul buget UE.
Aceasta a fost discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul. Ideea de a renunța la această taxă suplimentară pe combustibil. Refuzul meu de a semna memorandumul prin care să aprob negocierile făcute de Guvern cu FMI nu are nicio semnificție din punct de vedere al menținerii acordului. Acordul este pentru perioada 2013-2015 și nu se întrerupe decât dacă programul deraiază, cum spune FMI, deci dacă nu se respectă criteriile macroeconomice stabilite încă de la semnarea acordului cu Fondul și cu UE.”
„Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil, a susținut că introduce acciza la combustibil, eu l-am informat că îmi voi susține punctul de vedere prin mijloacele constituționale legale, adică voi întoarce bugetul la Parlament făcând propuneri precise de unde să se taie bani încât să rămânem în deficitul stabilit cu instituțiile internaționale și să nu mărim fiscalitatea pe combustibil. Cu ocazia negocierii bugetului noi am mai obținut o facilitate, anume TVA-ul eligibil. Mă mir că domnii de la guvern, neștiind că au această facilitate de la 1 ianuarie, nu au plâns că o pierd. Eu îi asigur că nu o pierd. Nimic nu se pierde, este o reviziue la trei luni a acordului, echipa Fondului va veni iar în ianuarie și în martie se va intra în board-ul Fondului”.
„Îmi fac datoria morală ca președinte văzând că pe spinarea românilor din buget se acumulează bani pentru clientela politică, dar nu voi putea decât să am acțiunile legale.
Eu nu pot impune prin alte mijloace guvernului și să renunțe la OUG prin care a modificat codul fiscal sau după trimiterea înapoi în parlament, dacă bugetul este votat în aceeași formă, sunt obligat să-l promulg, dacă nu-l atac la CCR.
Dacă să presupunem că bugetul n-ar fi gata, pot să-i învăț cum să facă să plătească și indexările, și creșterea salariului minim, și banii pentru dascăli - 10%, și creșterea venitului minim garantat, și creștera indemnizației pentru rezidenți. Pot să-i învăț, respectând legea. Dacă știu, să o facă.
Nu poate cere nimeni să-mi însușesc o măsură pe care eu sunt convins că va avea același efect ca la creșterea TVA.”
„Am explicat aceste lucruri premierului, era și ministrul de finanțe, și al bugetului. Dacă vor să înțeleagă, bine, dacă nu, nu am ce să fac. Ei spun Ne-a dat poporul 70%, așa că noi punem taxa, ca să îi dăm bani lui Dragnea să îi servească pe baroni și baronași. Discuția a fost calmă, civilizată, dar cred că premierul a plecat cu o confuzie, nu am discutat despre buget, ci strict despre acciză”.