Primul care a semnat în cartea de condoleanțe a fost șeful statului.
„Madela este un simbol. A avut capacitatea ca după 27 de ani de puşcărie să fie bun, să concilieze albii cu negri în Africa de Sud şi să dea ţării o perspectivă democratică. Ce a făcut Mandela în Africa de Sud este irepetabil. Aşa ceva nu s-a întâmplat în istoria lumii ca un om hăituit să poată să aducă pacea şi într-un sistem democratic. Probabil că ne va trebui un al doilea Mandela pentru concilierea între religii. Ar fi bine să mai avem un Mandela care să concilieze creştinismul cu islamismul, spre exemplu. Multe războaie ar fi evitate”, a declarat președintele Traian Băsescu la plecarea de la Ambasada Republicii Africa de Sud în România.
Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, erou al luptei pentru combaterea sistemului segregaţionist apartheid, a decedat joi, la vârsta de 95 de ani.
În momentul decesului, la căpătâiul lui Mandela erau soţia acestuia, Graça Machel, şi fosta soţie Winnie Madikizela-Mandela.
În Africa de Sud este oficiatăceremonia religioasăîn memoria lui Nelson Mandela. Este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din istorie, iar cifrele sunt cu adevărat impresionante: la slujba care durează patru ore participă aproximativ 100 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, în timp ce securitatea întregului eveniment este asigurată de 10.000 de poliţişti.
Delegația României este formată din premierul Victor Ponta și fostul președinte Emil Constantinescu.