Tradiția de Bobotează. Cât poate câștiga un preot din atențiile oferite de credincioși
Zilele de după anul nou, până la sărbătoarea Bobotezei, sunt extrem de aglomerate pentru preoții ortodocși. Aceștia merg la familiile din parohie cu Iordanul. Potrivit unei reguli nescrise, credincioșii le oferă slujitorilor domnului mici „atenții”. Cu puțină șansă, un preot poate aduna zilele acestea sume frumoase, care se învârt în jurul sumei de 2.000 de euro.
La țară, pe lângă bani, preotul mai primește ceva de la credincioși: ouă. Tradiția spune că gospodaria va fi ferită de rele.
„Două ouă și niște bani care cât o putea. Fiecare cât vrea. Nu-i obligatoriu. Deci dacă... așa o mică atenție la părinte, vine o dată pe an la noi”, i se adresează un credincios preotului.
Un preot de la oraş are în parohie 850 de familii, în timp ce la ţară numărul ajunge la 350 de familii. Dacă luăm în calcul că doar jumătate dintre persoane vor fi găsite acasă și că fiecare familie va da în medie 20 lei pentru sfințirea casei, suma cu care se alege un preot după Bobotează poate ajunge este cuprinsă între 3.500 lei și 8.500 lei. Aceşti bani scapă de impozitare.
„Fiecare preot, după sfințirea caselor înregistrează aceste daruri pe care le primesc, pe care credincioșii le oferă. merg în visteria bisericii. Devreme ce sunt înregistrate nu pot merge decât acolo (vistieria bisericii - n.red).
„Aceste sume de bani sunt primite sub titlu de donație, ca urmare veniturile astfel contabilizate cu siguranța nu sunt supuse impozitului pe venit”, spune Călin Arusti, purtător de cuvânt Direcția Finațelor Publice Arad.
Cei mai mulţi preoți anunță din timp când urmează să meargă cu Iordanul. Mai nou, unii slujitori ai domnului le dau credincioşilor numărul de telefon, aşa oamenii pot suna dacă doresc să îşi sfinţească locuinţa.
- Etichete:
- cat castiga un preot din atentii
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News