Metodele de îndepărtarea a gândacilor sunt puţine, costisitoare, iar unele chiar ilegale. Specialiştii de la Direcţia Agricolă Timiş spun că în ţara noastră nu există produse omologate, aşa că ei nu au dreptul să ofere tratamente împotriva acestui dăunător. Grav este că insectele devorează flora pomilor, frunzele, iar apoi se mută în lanurile de rapiţă.
Merii, piersicii şi prunii nici nu au apucat să înflorească şi au fost distruşi, iar agricultorii cred că anul acesta producţia va fi foarte mică. În 2012, când au păţiţ la fel, oamenii au cerut despăgubiri Ministerului Agriculturii, dar până în ziua de azi nu au primit un răspuns.
Ludovic Schmidt a accesat în anul 2008 fonduri PHARE pentru a-şi face o livadă în care să crească pomi care să dea fructe ecologice. Numai că nu a reuşit niciodată să culeagă vreun fruct. Un gândac care se hrăneşte cu florile pomilor a distrus toată recolta an de an.
Şi anul acesta, recolta de cireşe, vişine, mere, piersici şi caise este compromisă în totalitate. Agricultorul nici măcar nu are curajul să evalueze pagubele.
Din 2009, şi până astăzi, a cheltuit peste 60.000 de euro pentru întreţinerea terenului, adică aproape jumătate din fondurile accesate.
În situaţia sa sunt şi alţi propietari de livezi din Timis.
„Mere nu avem deloc, a mâncat gândacul păros tot. La prune 70% a mâncat gândacul, la cireşe 100%”, s-a plâns Darius Băşulescu, proprietarul unei livezi.
După ce au devorat toate florile pomilor, gândacii au trecut la frunze şi, în cele din urmă s-au retras în lanurile de rapiţă, plantă preferată de gândaci, spun agricultorii. Acum, autorităţile caută soluţii pentru a salva măcar o parte din producţie.
„Problema cea mai mare este că nu avem produse omologate pentru România, pentru ca noi să avem dreptul să indicăm tratamente împotriva acestui dăunător”, a declarat Doru Petanec director Direcţia Agricolă Timiş.
Gândacul florilor sau gândacul păros, aşa cum este numit în popor, apare între lunile aprilie şi iunie, cel târziu iulie, adică exact în perioada în care pomii fructiferi, rapiţa dar şi alte plante sunt în floare şi rodesc.