Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
„Un segment neterminat de infrastructură urbană abandonat în 1989, Văcăreşti a fost recucerit de natură fără vreo intervenţie umană, devenind astfel unul dintre cele mai diverse ecosisteme din România”, au scris jurnaliștii englezi, care spun că un plan comunist eșuat a condus la dezvoltarea unui parc unic.
Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
Parcul Natural Văcăreşti include 190 de hectare de spaţiu verde şi este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecţie) şi mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc şi alte specii precum ţestoasa de uscat şi ţestoasa de apă, reprezentând, alături de speciile floristice, un ecosistem format din mai multe componente, aflat în stare de echilibru natural.
Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
„Diversitatea peisajelor este fascinantă. Marginea de nord este o pajiște cu iarbă sălbatică, nuci, plopi și ulmi, dar cu cât te aventurezi mai adânc în parc, spre cele trei lacuri interconectate la inima acestuia, cu atât vegetația devine mai densă; caracteristică zonelor umede: diferite tipuri de salcie, iarbă Johnson și nuferi”, descriu locul jurnaliștii britanici de la The Guardian.
„Nu știm cum au ajuns vidrele în Văcărești, dar acest lucru demonstrează calitatea bună a apei”, a spus Dan Bărbulescu - director executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta.
Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda ameninţărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare sau din cauza cantităţilor uriaşe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deşeurile cu hrană, cât şi faunei.
„Văcărești este combinația perfectă de noroc și de rezistență a naturii. Terasamentul din jurul lacului a protejat zona de bruiajul orașului. Și stratul de argilă din partea de jos a lacului arată că acesta este conectat la una dintre cele cinci acvifere principale ale Bucureștiului, oferind apă proaspătă - numai bună de băut", a declarat pentru jurnaliștii de la The Guardian Cristian Lascu - geolog și cel care a demarat campania de înființare a Parcului Natural Văcărești prin publicarea articolului ” Delta dintre blocuri” în Mai 2012.
Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
Protejarea zonei de acei oameni care aruncă gunoaiele la întâmplare, de braconieri și hoți este cea mai mare provocare pentru Asociație. Una dintre sarcinile tânărului parc este să fie pregătit pentru a primi vizitatori, fără ca aceștia să distrugă ecosistemul sau să știrbească din frumusețea extraordinară a locului.
„Principala provocare acum este să dezvoltăm o organizație care să poată gestiona parcul. Încă avem nevoie de ajutor național și internațional. Mi-ar plăcea ca domnul David Attenborough să viziteze Văcărești (n.r. redactor științific și cercetător naturalist britanic). Cred că îi voi trimite o scrisoare”, a spus Dan Bărbulescu.
Foto: Helmut Ignat/ parcnaturalvacaresti.ro
Citiți și:
Delta Văcărești devine parc natural. Ce investiții sunt plănuite
Ministerul Mediului: Parcul Natural Văcăreşti va fi înfiinţat oficial în cel mult 30 de zile