El a precizat că a fost vorba despre un abuz al unui ofițer activ, iar episodul s-a încheiat cu scuzele SRI. Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că a avut unele „episoade neplăcute” în armată, dar niciodată nu a fost racolat.
Fostul premier a recunoscut că s-a simțit trădat de foarte multe ori în politică, unul dintre aceste momente fiind cel al moțiunii de cenzură.
Iată care au fost întrebările Testului de sinceritate și ce a răspuns liderul Forței Civice:
Cine vă este cel mai bun prieten?
„Am mai mulți prieteni buni, foarte apropiați de mine. Prieten înseamnă mult, e un om capabil să te ajute în situații imposibile. Dau un exemplu, care nu s-a întâmplat niciodată, dar dacă am nevoie ca un prieten să îmi doneze un organ, aș apela, iar un prieten adevărat ar putea-o face”.
Cum vă relaxați?
„Citind. În campanie mă relaxez când stau seara cu studenții care mă ajută în campanie, râdem, glumim”.
Care e cea mai mare greșeală făcută în viața publică?
„Am făcut unele greșeli de comunicare, pe de o parte pentru că am fost convins că buna-credință și onestitatea este suficientă în argumentație și, pe de altă parte, politica se învață.
În cine aveți cea mai mare încredere?
„În oamenii care îmi sunt foarte aproape. Familia, închei cu prietenii adevărați”
Un regizor preferat?
Cristian Mungiu.
Când ați fost contactat, dacă ați fost contactat,de un serviciu secret înainte de intrarea în viața publică?
„A fost un episod în 1994-1995, care s-a încheiat cu scuze publice din partea SRI, a fost un abuz al unui ofițer atunci activ. Ca director al SIE am avut sute de întâlniri, dialoguri”.
„Am avut episoade mai puțin plăcute, în timpul armatei, dar nu am fost supus unei încercări de racolare (de către Securitate, n.red)”.
De când îl știți pe Victor Ponta?
4-5 ani în urmă.
Veți candida la prezidențiale?
„Puneți întrebarea la sfârșitul lunii decembrie. După ce voi intra în Parlament îmi voi planifica următorul proiect”.
V-ați simțit trădat?
„De multe ori. De pildă, la votul din Parlament la moțiunea de cenzură. Unele motive (ale votului) sunt de natură strict personală, unii au votat pe seama unor avantaje, alții pe seama raporturilor proaste din interiorul partidelor din coaliția la guvernare și s-au răzbunat, alții la îndemnul unor politicieni”.
Ati intrat prea devreme în colimatorul politicii la nivel înalt? Regretați că ați fost premier?
„Nu se pune problema, este o onoare pentru orice român să fie propus ca premier și să capete votul de încredere”.
PNL sau PDL?
„Răspunsul e unul singur: Dreapta. Dreapta înseamnă mai mult, nu doar Forța civică, ci mult mai mult”.
Sunteți de acord cu colegii din PDL care deplâng starea în care se află PNL în acest moment?
„„Nu cânt prohodul PNL, dar remarc problemele ce încep să devină structurale. Cred că PNL ar trebui să-și ocupe cu demnitate locul în partea de centru-dreapta al politicii”.
Urmăriți răspunsurile complete ale candidatului ARD la Senat în materialul video atașat. Emisiunea „Kilometrul 0” se difuzează în fiecare duminică, la ora 21.00 și este realizată de Elena Vijulie.