Raportul Europol arată că peste 200 de atacuri teroriste au fost plănuite în statele Uniunii Europene, anul trecut. Unele dintre ele nu au putut fi oprite de autorităţi şi patru oameni au murit. Experţii spun că principala ameninţare în acest moment este terorismul motivat de religie.
„Cei care nu sunt adepţii aceloraşi credinţe sunt excluşi din rândul celor care merită să trăiască”, spune gen.(r) prof. dr. Teodor Frunzeti, conslier la Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Atacurile teroriste cu motivație religioasă s-au înmulțit semnificativ și în Franța în ultimii ani. Apogeul a fost atins odată cu atentatele de la începutul lunii ianuarie, când doi extremiști au atacat sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, unde au ucis 12 oameni. În următoarele zile, încă cinci persoane și-au pierdut viața.
Poliţiile şi serviciile secrete europene au arestat anul trecut aproape 400 de persoane care aveau legături cu organizaţii teroriste. Cu 170 mai multe faţă de 2013.
Autorităţile din Spania nu riscă nimic atunci când vine vorba de ameninţări teroriste. Nivelul de alertă este patru din cinci posibile. Raportul Europol vorbește despre 18 atacuri care ar fi avut loc în Spania, atacuri care au fost dejucate de autorități.
Cei mai mulţi suspecţi de legături cu organizaţii fundamentaliste, 200, au fost arestaţi în Franţa, acolo unde trăieşte o comunitate de cinci milioane de musulmani.
„Înseamnă, de fapt, o focalizare a acestei structuri teroriste, Statul Islamic, asupra teritoriilor statelor europene care sunt considerate state ţintă, state inamice. Lucrurile acestea nu sunt aşa, nişte bagatele. Trebuie tratate cu mare seriozitate. Efectele sunt letale. Dacă fenomenul este scăpat din mână şi dacă organele abilitate nu-şi fac datoria ajungem la o disoluţie a statului”, a spus gen.(r) prof. dr. Teodor Frunzeti, conslier la Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Statele din Uniunea Europeană se tem că fenomenul terorist ar putea să treacă la un alt nivel. Mai multe drone au fost descoperite deasupra unor instalaţii nucleare din Belgia, Elveţia şi Franţa.
Pe harta terorismului european, România reprezintă o rută de tranzit pentru fundamentalişti care sunt racolaţi de Statul Islamic pentru a lupta în Siria şi Irak. Potrivit Europol, 5.000 de europeni s-au alăturat până acum organizaţiei teroriste.