FOTO: Ambasada SUA în România
Este vorba de 13 vehicule blindate grele ale armatei americane, printre care şi patru tancuri Abrams, care vor ajunge la sfârşitul lunii august într-un poligon din Bulgaria. Echipamentele vor fi folosite pentru misiuni de antrenament ale NATO. Alături de tancuri şi alte vechicule blindate de recunoaştere vor fi trimişi şi 160 de puşcaşi marini.
Unitatea de la Novo Selo din Bulgaria se va alfa sub comanda bazei americane de la Mihail Kogălniceanu.
La jumătatea lunii iunie, secretarul american al apărării, Ash Carter, a anunţat că Pentagonul va desfăşura peste 250 de vehicule blindate şi 750 de militari în şase ţări din Europa de Est, printre care România şi Bulgaria.
Reacţia Washingtonului vine ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi anunţurile de militarizare a peninsulei din nordul Mării Negre.
Infanteria Marină a SUA are acum tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere în Europa, pentru a susţine aliaţii NATO şi partenerii internaţionali. Armamentul greu a sosit la Bremerhaven, în Germania, duminică, şi urmează să ajungă în Bulgaria, informează Ambasada SUA la București.
Tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere vor fi încărcate în trenuri şi transportate prin întreaga Europă. Potrivit Ambasadei americane, acest fapt va demonstra capacitatea aliaţilor şi partenerilor internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză.
Folosind acest echipament, infanteriştii marini se vor antrena alături de unităţile mecanizate ale aliaţilor şi partenerilor, sporind capacităţile tuturor de folosire a armelor întrunite şi a tacticilor antiblindaj, precizează reprezentanța diplomatică a SUA în România.
Însoţite de peste 160 de infanterişti marini, tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere reprezintă Compania de Arme Întrunite. Unitatea va face parte din Black Sea Rotational Force, însă va avea sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.
„Transportarea de echipament armat al Infanteriei Marine a SUA în regiunea Mării Negre a îmbunătăţit comunicarea şi coordonarea cu forţele aliate şi partenerii”, a declarat locotenent-colonel John Sattely, director logistic al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa. „Drept rezultat al acestei colaborări şi coordonări, diversele agenţii şi organizaţii implicate se cunosc reciproc, în loc să afle una de existenţa alteia după ce se petrece o criză”, a adăugat el.
The Black Sea Rotational Force este o forţă rotaţională reprezentată de infanterişti marini şi marinari, capabilă să participe la o gamă variată de operaţiuni militare din zona de responsabilitate a Comandamentului SUA din Europa. The Black Sea Rotational Force are sediul la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în România.