Bucureştenii care trec prin Parcul IOR din Capitală spun că sunt asaltaţi de ţânţari, mai ales seara. Insectele s-au înmulţit excesiv în ultima perioadă.
„Sunt foarte agresivi. Eu mai ies cu fetiţa şi... Uitaţi, umblu cu spray-ul de ţânţari după mine”, spune o bunică.
În parcul administrat de Primăria Sectorului 3 nu s-a făcut niciun fel de tratament anti-ţânţari. De stropiri ar trebui să se ocupe Primăria Capitalei, care nu are însă nici până acum un contract cu o firmă specializată.
„Ne-au trimis, în sfârşit, o informare că putem şi noi, la nivel de sector, pentru a compensa lipsa acestui serviciu, să cumpărăm servicii de dezinsecţie şi deratizate, în sfârşit, într-o anumită limită. Săptămâna viitoare, de luni, începem să facem dezinsecţie şi deratizare în locul Primăriei Capitalei”, spune Bogdan Cotigă, directorul ADP Sector 3.
Primăria Capitalei spera ca săptămâna aceasta să aibă un câştigător al licitaţiei de dezinsecţie pentru tot Bucureştiul. Doar că una dintre firmele participante a depus, din nou, contestaţie.
„Primăria Municipiului Bucureşti a suspendat procedura de achiziţie publică până la primirea motivării deciziei Curţii de Apel pentru punere în aplicare”, scrie într-un comuncat al Primăria Generale.
Până atunci, se fac tratamente împotriva ţânţarilor doar în zonele pe care le administrează Primăria Generală. Centrul de Protecţie a Plantelor, aflat în subordinea municipalităţii, are însă la dispoziţie doar şapte maşini de intervenţie. Instituţia susţine că face tot ceea ce poate în condiţiile date.
„Am făcut tratamente în parcurile din nordul Capitalei, Herăstrău, Mioriţa, Bordei, Floreasca, Cişmigiu. Am trecut de două ori pe acolo. Urmează partea a doua, în vest. Ar mai fi Tineretului, Carol, Unirii”, a declarat Tudorel Popa, şeful Serviciului Tratamente Fitosanitare al Centrului de Protecţie a Plantelor.
Potrivit contractului care urmază să fie încheiat, Primăria Capitalei va plăti aproape 8 milioane de euro pentru tratamentele de dezinsecţie şi deratizare, în următorii patru ani.