Șeful statului apreciază că „amintirea unor crime care au avut puterea să clatine în profunzime temeiurile civilizației noastre (...) ar trebui să aibă puterea de a cataliza prin generația de astăzi un nou spirit pentru o Europă unită în care, din nefericire, continuă să existe curentele extremiste și xenofobe.
„Cu siguranță, climatul economic dificil favorizează aceste fenomene sociale și politice extreme, dar trebuie să realizăm că, în esență, acestea sunt animate de voința și alegerile pe care le facem”, se arată în meșajul președintelui.
„Consider că mai ales într-o zi în care evocăm suferința unui popor, dar și puterea sa de a ierta și de a clădi o civilizație și o cultură durabile care fac parte din patrimoniul României, avem prilejul de a reflecta cu maturitate și cu responsabilitate la semnificația unei civilizații a păcii. Speranța într-o lume mai bună nu înseamnă ceea ce ne imaginăm, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Rădăcinile speranței într-o lume a concordiei, construită pe libertate și adevăr, cresc în spiritul nostru, acolo unde cresc și rădăcinile responsabilității față de valorile care ne definesc ca oameni”, a transmit Traian Băsescu.
„Pentru ca evocarea suferinței umane să nu fie zadarnică, este necesar ca toate eforturile noastre să fie îndreptate spre un ideal de comunitate națională în care patriotismul să fie înțeles ca dialog și cunoaștere, ca respect față de lege și față de instituțiile menite să slujească binele comun”, se precizează în mesajul de la Cotroceni.
Textul integral al mesajului, aici.
„Este un moment ce ne permite să reflectam asupra destinelor tragice ale istoriei și să ne reafirmăm atașamentul față de valorile democratice europene și respectul fața de drepturile omului. Vom lupta mereu pentru democrație și împotriva extremismului politic, indiferent de forma pe care o ia”, a transmis și premierul Victor Ponta, pe contul de Facebook.