Actualizare ora 17.00. Controalele continuă în industria laptelui. Autorităţile au închis preventiv 32 din cele 335 de automate de lapte din ţară, pentru care există suspiciunea că ar putea fi vinde produse contaminate.
Măsura este contestată de lucrătorii din domeniu. „A acuza niște fermieri că vând lapte cu aflatoxină, când tu ai suspiciune, nu ai certituidine, e un lucru periculos pentru fermieri, pentru producția de lapte din România. Ca dovadă că a scăzut producția de lapte, fermierii au acum lapte pe care nu pot să-l vândă, au aruncat-o sau au neutralizat-o”, a declarat pentru Digi24 Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud.
Potrivit autorităţii sanitar-veterinare, comercializarea laptelui prin aceste automate se va relua numai după ce analizele vor demonstra că laptele este bun pentru consum.
„Este o măsură de prevenire a pătrunderii pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, care se aplică de Autoritate, conform prevederilor legale", au precizat reprezentanţii ANSVSA.
Dacă sondajele au arătat că românii s-au ferit în mare parte să mai cumpere lapte de la izbucnirea acestui scandal, sunt şi consumatori care nu se tem de posibila contaminare cu aflatoxină.
Rezultatele anchetei demarate de ANSVSA în ferme, centre de colectare şi unităţi de procesare vor fi făcute publice săptămâna viitoare, după finalizarea centralizării datelor de la nivel naţional.
______________________
Actualizare 14:00: Dozatoarele care sunt suspectate cu aflatoxină sunt închise și au lipite pe ele un mesaj cum că sunt închise din motive tehnice.
Autoritățile au luat această măsură în aproape toată țara, cu excepția județelor: Sibiu, Brașov, Dolj, Bistrița și Cluj. Fermierii din aceste județe spun că oamenii nu au de ce să-şi facă griji. Laptele este controlat la fermă şi nu ajunge la dozatoare, dacă apar suspiciuni asupra calităţii lui.
Dozatoarele care sunt închise sunt suspectate că au luat lapte de la trei ferme de lângă București.ANSVSA a anunțat că da presei un comunicat prin care vor fi oferite informații despre această situație.
______________________
Reprezentanții Asociației pentru Dozatoare de Lapte au afirmat că este vorba de trei ferme, dintre care una este mare și care are în total patru dozatoare.
Această măsură a fost luată de ANSVSA preventiv. Fermierii aflați la sediul ANSVSA spun că au vândut lapte controlat, iar furajele erau controlate.
În București sunt aproape 40 de astfel de dozatoare de lapte amplasate în centre comerciale și piețe, iar în toată țara sunt în jur de 300 de automate.
Unii fermieri susțin că nu toți cei care vând lapte prin aceste automate sunt controlați, ei livrând laptele prin intermediari.
ANSVSA nu a consfiscat dozatoarele din toate județele, în unele dintre ele nefiind probleme.