Gemenele Mozes aveau 10 ani când au fost duse, împreună cu părinţii lor şi cele două surori, în ghetoul din Şimleul Silvaniei. La scurt timp, au ajuns la Auschwitz, în laboratorul doctorului Mengele, supranumit „Îngerul morţii", devenit celebru pentru exeperimentele efectuate pe gemeni.
"Într-o zi am stat dezbrăcate opt ore, timp în care mi-a măsurat fiecare parte a corpului şi l-a comparat cu a lui Miriam (sora ei geamănă) şi apoi compara datele cu un tabel. În altă zi ne lua mult sânge şi ne dădea injecţiile. Minimum cinci injecţii", îşi aminteşte Eva Mozes.
Puţini sunt cei care au rezistat chinurilor doctorului morţii. De cele mai multe ori, din cauza substanţelor nocive administrate, copiii se îmbolnăveau. Eva Mozes povesteşte că " ştiu că la două zile după injecţii m-am înbolnăvit, am avut febră foarte mare. Mâinile şi picioarele îmi erau slăbite şi mă dureau. Mengele a spus, doar uitându-se la mine, fără să mă examineze, că mai am doar două săptămâni de trăit. Dar i-am dovedit contrariul".
Astfel, Eva împreună cu sora sa geamănă, Miriam, a scăpat din lagărul morţii după 9 luni cumplite, eliberate de trupele sovietice în 1945. Localnicii din Porţ îşi amintesc şi acum de perioada deportării. Ioan Vereş este unul dintre ei, vecin al familiei Mozes în anul 1944: "Au fost luaţi şi i-au dus. Nimeni din sat nu cred că a ştiut. Nici eu nu au ştiut, că au venit noaptea. Numai s-a auzit după ce au i-a luat, că au plecat".
"Nu mi-aş fi imaginat vreodată că voi ajunge la Auschwitz. Nici în cele mai groaznice coşmaruri", a spus Eva Mozes.
După exact 70 de ani de la deportare, Eva Mozes s-a întors în Porţ, satul în care a copilărit. A fost copleşită de emoţii în momentul în care şi-a regăsit prietenii din copilărie, dar şi când a păşit în ceea ce odată era curtea familiei Mozes. Femeia provenea dintr-o familie înstărită, singura de evrei din Porţ. Părinţii ei au presimţit clipele de groază care urmau să vină şi şi-au vândut proprietăţile. Astăzi, doar un zid mai evocă vremurile de acum 70 de ani, după cum spune Lucia Crăciun, ai cărei familie a cumpărat casa.
"Realizez că stau pe pământul unde era casa noastră, din care a mai rămas foarte puţin. Şi din familie a rămas puţin, ceea ce este foarte dureros", a spus Eva Mozes.
Pentru a păstra vie amintirea părinţilor şi a celor două surori, Eva Mozes a amplasat în faţa casei unde a copilărit plăcuţe comemorative cu numele acestora. În anul 1984, supravieţuitoarea Holocaustului a fondat, în Statele Unite, "Candles - Holocaust Museum and Education Center", un muzeu în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit ororilor de la Auschwitz.