Aproximativ 200 de studenți francezi ai Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, şi-au dat întâlnire pe rețelele de socializare la Institutul Cultural Francez. Ei au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor din Paris, au intonat imnul Franţei, au semnat în cartea de condoleanţe şi au făcut steagul ţării lor din zeci de coli colorate.
„Am un prieten care este medic rezident, la spitalul unde au fost (internaţi, n.red.) mai mulţi răniţi grav, Pitié-Salpetriere, un spital mare în Paris şi mi-a zis că a fost un haos foarte mare, la fel ca la voi, când a fost la Colectiv.”
„Lucrez chiar langă Charlie Hebdo, în Piaţa Republicii. Sunt impresionat de aceste evenimente.”
„Am primit foarte multe mesaje din partea românilor şi vreau să le mulţumesc. Este un moment foarte dramatic pentru noi, francezii, dar şi pentru valorile pe care le reprezentăm.”, sunt câteva dintre părerile francezilor din Cluj.
Brieuc are 23 de ani şi de trei ani s-a mutat în Cluj-Napoca unde studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Chiar dacă părinţii lui locuiesc la 400 de kilometri de Paris sunt înspăimântaţi de ceea ce s-a întâmplat şi le e frică de ceea ce ar putea urma.
„E complicat, cred că principala problemă este cea de religie, este un război al religiilor fără sfârşit.”, spune Brieuc Harnist, student francez la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.
15 studenți francezi veniţi cu burse Erasmus, în schimb de experiență, la facultățile din Timișoara sunt și ei şocaţi de veştile primite de acasă.
„Prima mea reacţie este tristeţea. Ţara noastră este în doliu. Este al doilea atentat după Charlie Hebdo.”, spune Remi De Marchi, student la Universitatea de Vest din Timişoara.
Raphaelle Sleurs, studentă la Universitatea de Vest din Timişoara spune că a sunat acasă pentru a afla informaţii, pentru că verişoara ei locuieşte la Paris: „Am întrebat-o dacă totul este în regulă şi din fericire mi-a spus că nu stă în apropierea locului unde s-a întâmplat.”
Henry Bruno este directorul unei companii franceze din oraş, care s-a stabilit în România împreună cu soţia acum 15 ani. Deşi este departe de ţară de ceva vreme, încă are rude acolo şi este îngrijorat pentru ce s-a întâmplat la Paris. „Soția mea are familia care lucrează chiar în spital și primește oamenii răniţi după acest atentat. Deci bineînțeles există un șoc, acum în Franța.”, spune acesta.
Bărbatul este de părere că evenimentele de vineri seară vor avea un impact negativ asupra companiilor străine care investesc pe piața din Franţa.