Agenţii de presă, dar şi publicaţii de renume preiau mărturii ale foştilor deţinuţi şi declaraţii cutremurătoare ale cercetătorilor despre torturile la care erau supuşi deţinuţii politici.
France Presse şi Associated Press au fost primele agenţii care au vorbit despre Alexandru Vişinescu. Publicaţiile au preluat şi povestea torţionarului.
Washington Postscrie despre punerea sub acuzare a fostului comandant de penitenciar şi despre două dintre victimele de la Râmnicu Sărat: Ion Mihalache şi diplomatul Victor Rădulescu Pogoneanu. Cel din urmă a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru complot şi trădare.
Washington Post citează şi un interviu pe care agenţia de presă i l-a luat lui Alexandru Vişinescu în urmă cu o lună şi în care acesta nega orice vină pe care ar fi avut-o şi dădea vina pe oficialii comunişti şi pe sistem.
„Vişinescu susţine că a dat dovadă de acte de omenie şi a adăugat apă într-o mămăligă mult prea sărată, pentru a o face comestibilă”, scrie Washington Post.
Sub titlul "Comandatul unei închisori comuniste acuzat de moartea prizonierilor", site-ul polonez Onet News scrie despre descoperirile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului referitoare la faptele lui Alexandru Vişinescu.
„Prizonierii politici de la Râmnicu Sărat erau pedepsiţi cu brutalitate pentru cele mai mici ofense, iar Vişinescu a fost descris ca un individ extrem de crud”, potrivitonet.pl.
Atitudinea torţionarului comunist faţă de jurnaliştii români a făcut înconjurul lumii: presa aminteşte că Alexandru Vişinescu i-a înjurat pe jurnalişti şi a încercat să lovească un cameraman.
Publicaţiile internaţionale arată că mai mult de 600.000 de oameni au fost condamnaţi şi încarceraţi în perioada comunistă şi o cincime dintre ei au murit. Şi că Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.