Grupul va plăti 4 miliarde de dolari pentru închiderea tuturor acuzaţiilor penale din partea Departamentului de Justiţie. Plata va avea loc în rate, pe o perioadă de cinci ani, se arată într-un comunicat al companiei înregistrată la Londra, transmite Bloomberg.
BP va plăti totodată 525 milioane de dolari pentru închiderea acuzaţiilor venite din partea Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).
Grupul şi-a recunoscut vinovăţia în cazul a 14 acuzaţii, din care 11 capete de acuzare pentru comportament incorect sau neglijenţă din partea ofiţerilor navelor, precum şi o acuzaţie de obstrucţionare a justiţiei prin minţirea Congresului american, în legătură cu estimările legate de amploarea scurgerii de petrol.
Explozia din aprilie 2010 de la puţul Macondo a provocat moartea a 11 muncitori şi a dus la cea mai mare scurgere marină de petrol din istoria SUA. Scufundarea platformei transoceanice Deepwater Horizon şi scurgerea de petrol au avut ca urmare declanşarea a sute de procese împotriva BP, precum şi a partenerilor şi contractorilor săi.
Departamentul de Justiţie a dat BP în judecată în decembrie 2010, acuzând compania că nu a reuşit să prevină şi să ţină sub control dezastrul ecologic şi solicitând amendarea grupului pentru fiecare baril de ţiţei scurs în ocean.
Autorităţile guvernamentale americane au estimat că peste 4 milioane de barili de petrol s-au scurs în ocean.
BP a constituit rezerve de 3,5 miliarde de dolari pentru plata amenzilor pentru poluarea apelor.
Grupul a încheiat în martie un acord cu majoritatea reclamanţilor non-guvernamentali şi a acceptat plata unei sume estimate la 7,8 miliarde de dolari.