Studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti mai întârzie

Data publicării:
autostrada

15 iulie era data până la care italienii de la Spea Engineering şi românii de la Tehnic Consulting ar fi trebuit să predea studiul pentru tronsoanele Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş din viitoarea autostradă Sibiu-Piteşti. Asta după ce au ratat deja primul termen: decembrie 2015.

Cum însă investigaţiile solului nu sunt gata, şefii de la Transporturi au hotărât să le acorde un nou răgaz. Mai au nevoie de câteva luni pentru că trebuie luate încă 194 de probe de sol.

„Termenul pentru studiul de fezabilitate pentru partea de capete va fi, sperăm noi, undeva la sfârşitul lunii noiembrie”, spune Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Un studiu de fezabilitate înseamnă foarte multă muncă de teren. 80% reprezintă studiul geotehnic. Condițiile cu care s-a plecat la licitație, cinci luni primele pentru lotul 1 și 5 pentru realizarea acestui studiu de fezabilitate și încă până la 12, încă 7, în mod evident au fost nerealiste”, spune Cătălin Homor, directorul general al CNADNR.

În ciuda acestei declaraţii, într-un răspuns pentru Digi24, Compania de Drumuri spune că va aplica prevederile din contract pentru că italienii de la Spea Engineering şi românii de la Tehnic Consulting nu au respectat termenele. „CNADNR SA va aplica prevederile contractuale pentru nerespectarea termenelor asumate prin contract”, a precizat compania.

Contractul prevede penalităţi de 0,05% din valoarea lucrărilor pentru fiecare zi de întârziere. Contractul a fost semnat pentru suma de 29 de milioane de lei. Atât costă studiul de fezabilitate pentru cea mai aşteptată autostradă a României. Din aceşti bani, până acum, şefii de la Drumuri au achitat doar avansul de 3,3 milioane de lei.

CNADNR nu se grăbeşte să stabilească traseul viitoarei autostrăzi. În afara celor două secţiuni, a fost stabilit un singur traseu, de doar 18 kilometri, între Văleni şi Curtea de Argeş. Pe această porţiune au fost realizate doar 15 din cele 300 de foraje necesare pentru cartografierea solului.

Încă nu se ştie pe unde va trece autostrada între Boiţa şi Văleni. Aşa că şefii din Transporturi nu mai speră ca studiul de fezabilitate pentru toţi cei aproape 120 de kilometri ai autostrăzii să fie gata mai devreme de primăvara anului viitor.

Asta înseamnă că toate termenele pentru proiectare şi începerea lucrărilor vor fi decalate. Iniţial, autorităţile estimau că şoferii vor putea circula pe autostrada Sibiu-Piteşti în 2021. 1,6 miliarde de euro ar putea costa această şosea de mare viteză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...