Şoferii bucureşteni aşteaptă de aproape 20 de ani rezolvarea problemelor de trafic rutier. Când merg la serviciu, la cumpărături sau se întorc acasă cu maşina, două dintre cele mai mari probleme sunt lipsa locurilor de parcare şi aglomeraţia de pe şosele. Soluţia pare simplă.
„Ar trebui să avem şosele inelare care să ocolească centrul oraşului, iar maşinile să nu-l mai traverseze. Trebuie să scoatem traficul din centrul oraşului”, spune arhitectul Alfredo Biosca.
Nici lipsa parcărilor din cartiere nu e de neglijat. Cele mai afectate sunt Drumul Taberei, Militari şi Berceni. Numărul mare de locuitori şi străzile înguste de aici sunt un coşmar zilnic.
Potrivit arhitectului Biosca, problema poate fi rezolvată prin construcţia de parcări în jurul blocurilor.
Chiar dacă vin cu soluţii, arhitecţii nu promit imposibilul.
„Traficul e o problemă ce nu poate fi rezolvată. Aceasta trebuie ajustată. Nu există soluţii pentru trafic. Pentru că pe cât de multă infrastructură construieşti, pe atât de mult trafic vei avea”, explică arhitectul.
Asta nu înseamnă însă că oraşul nu are nevoie de infrastructură rutieră. Dar trebuie să fie însoţită şi de alte soluţii, cum ar fi parcări pentru public, precum și încurajarea folosirii transportului public.
În centrul Capitalei există patru parcări cu peste 2.500 de locuri, dar, pentru că sunt cu plată, şoferii le ocolesc şi parchează tot pe marginea drumului.
În Bucureşti sunt peste un milion de maşini şi mai puţin de 500.000 de locuri de parcare. Situaţia este complicată şi mai tare de numărul mare de şoferi care vin zilnic în Capitală fie la serviciu, fie doar în vizită.