STATUTUL ALEŞILOR, ADOPTAT. Parlamentarii pot contesta în 45 de zile o decizie a Agenţiei de Integritate

Data publicării:
1302 20zgonea-49248

Actualizare 15.47. Grupurile parlamentare ale PDL vor contesta la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”, a anunţat miercuri senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

Actualizare ora 12:20Vot final: statutul parlamentarilor a fost adoptat cu 298 de voturi pentru, 36 de abţineri din partea UDMR şi 101 voturi împotrivă. Partidul Democrat Liberal a fost cel care s-a opus, ei respingând statutul şi în prima formă.

Am reuşit să clarificăm chestiunile care au creat tensiuni şi în interiorul Uniunii Social Liberale. Există o anume unanimitate. N-am înţeles de ce au votat liderii opoziţiei împotriva cererii de reexaminare”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea la Palatul Parlamentului, după şedinţă.

În acest moment, procedura este una foarte simplă, prevăzută într-o lege specială. Dacă parlamentarul, timp de 45 de zile, fie că este în conflict de interese, fie că este în stare de incompatibilitate, nu vrea să ia act de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate... Camera Deputaţilor are altfel de instrumente, astfel încât să nu ne mai face de ruşine, să nu stăm câte trei-patru luni de zile sau să stăm să nu votăm această procedură.

Preşedintele camerei sau preşedintele de şedinţă este obligat să anunţe în plen dacă parlamentarul refuză aceste 45 de zile să vină la Parlament sau este în vacanţă parlamentară sau nu vrea să semneze, din diferite motive. (...) Dacă nu contestă în 45 de zile, la incompatibilitate îşi pierde mandatul şi anunţăm în plen fără să votăm în plen (...), iar în conflict de interese (...) camerele pot să-i dea o măsură sancţionatorie, care poate fi de maximum şase luni” de suspendare, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

45 de zile în loc de 15

Prevederea referitoare la incompatibilitate a fost motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a trimis Statutul aleşilor înapoi în Parlament pentru reanalizare.

Iniţial, în statut se prevedea că un senator sau un deputat are la dispoziţie 15 zile să atace în instanţă decizia inspectorilor de integritate. În caz contrar, şi-ar fi pierdut automat calitatea de parlamentar. Ulterior, liberalii au propus ca un parlamentar care nu atacă decizia să rămână în funcţie.

Marţi seară, social democraţii şi liberalii au discutat acest aspect în cadrul unei întâlniri şi au căzut de acord asupra prelungirii de la 15 zile la 45 de zile a termenului în care parlamentarii pot ataca decizia ANI. Dacă aceasta nu este contestată în instanţă, parlamentarul găsit incompatibil îşi va pierde automat funcţia.

Legea a fost retrimisă miercuri dimineaţă în Comisia de Statut pentru ca modificarea să poată fi operată.

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a refuzat să facă declaraţii pe acest subiect.

Cererea preşedintelui şi discuţiile de după

Pe 4 februarie, preşedintele Traian Băsescu a retrimis statutul senatorilor şi deputaţilor în dezbatere, motivând că un parlamentar incompatibil poate, practic, să îşi păstreze funcţia în baza noilor prevederi. În cererea de reexaminare a legii, şeful statului cere legislativului să rezolve această problemă şi să dea Agenţiei Naţionale de Integritate puterea necesară aşa încât, dacă un parlamentar este declarat incompatibil, acesta să îşi piardă imediat funcţia.

În cererea de reexaminare a statutului, Traian Băsescu motiva că Comisia Europeană, prin raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, solicita foarte clar ca ANI să fie singura autoritate însărcinată cu verificarea incompatibilităţilor funcţionarilor din România, fie că sunt numiţi, fie că sunt aleşi. Reacţia liberalilor pe marginea acestui argument a fost următoarea: „Ce este Bruxelles-ul acum, un nou Istanbul, iar România un paşalâc al Bruxelles-ului?” Ca atare, cererea de reexaminare a fost practic respinsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri