Șefii Ministerului de Interne spun că toți cei care vor fi de acord să-și pună la dispoziție casele, terenurile, mașinile sau chiar și alimentele în cazul unor simulări de război pot fi recompensați. Nu se precizează însă și sumele care ar urma să fie oferite drept recompensă, cum se calculează aceste sume și care este plafonul maxim pe care statul este dispus să-l ofere.
Mai mult, o prevedere a proiectului spune că proprietarii acelor bunuri pot să negocieze cu statul român oferirea unor despăgubiri în cazul în care acele bunuri suferă pagube sau sunt distruse în timpul exercițiilor militare.
Pe de altă parte, cei care nu sunt de acord să-și pună la dispoziție bunurile nu vor fi pedepsiți. Oficialii Ministerului de Interne spun însă că actuala lege prevede ca, în cazul unui război sau în cazul unui dezastru, cei care nu vor să colaboreze cu autoritățile riscă până la cinci ani de închisoare.
Proiectul mai prevede că reprezentanții firmelor sunt obligați, și pe timp de pace, să ofere toate datele despre angajații lor, dacă Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării cer astfel de informații.
Șefii MAI spun că s-au inspirat pentru acest proiect din legislația franceză, unde astfel de prevederi sunt puse în aplicare încă din 2013.