Trec anii până când în instanţă sunt găsiţi vinovaţii pentru banii pierduți la Oltchim, Hidroelectrica, Radet, Conpet şi Regia de Transport Bucureşti - ultimele companii verificate de inspectori. Şi, în plus, companiile nu au încheiat nici poliţe de asigurare pentru management defectuos.
O altă piedică în calea recuperării pagubelor este nepăsarea. Legea obligă firmele din România să se pună la adăpost de managementul defectuos prin poliţe de asigurare. Acestea fie nu sunt făcute deloc, fie sunt încheiate pe sume derizorii. Iar legea nu prevede sancţiuni şi nici limite minime şi maxime la care se încheie asigurarea.
Managerii companiilor de stat gestionează afaceri de sute de milioane de euro, dar încheie poliţe de asigurare ridicol de mici.
„Când ai de recuperat de la o societate în insolvență sute de milioane de euro, iar asigurarea de răspundere a directorilor acoperă doar 10.000 de euro e inutil, ineficient măcar să te gândești la utilizarea respectivei polițe”, a explicat avocatul Radu Ionescu.
În spitale, de exemplu, un medic de specialitate se asigură pentru 37.000 de euro, iar un chirurg cu 150.000 de euro. Dar cele mai multe companii de stat nu au încheiate astfel de asigurări.
Specialiştii spun că aceste poliţe sunt şi greu de încheiat, pentru că asiguratorii nu vor să rişte cu societăţile de stat, care nu au nici măcar criterii de performanţă reglementate în contractul de management.
Asiguratorii despăgubesc doar erorile de conducere, nu şi cazurile de fraudă, care trebuie să fie demonstrate de justiţie. La Hidroelectrica, inspectorii au calculat pagube de peste 200 de milioane de euro de pe urma contractelor păguboase. La RATB, directorii au folosit subvenţiile de la stat pentru a acoperi pierderi de trei milioane de euro. Iar la Oltchim managerii au încheiat contracte cu firmele rudelor şi au prejudiciat combinatul cu aproape 300 de milioane de euro.