Statuia lui Ionel Brătianu a fost coborâtă de pe soclu de comunişti şi reaşezată abia în anii 90, iar pe monumentul lui Iuliu Maniu numele omului politic este aproape indescifrabil.
Iuliu Maniu a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia şi a fost preşedintele Consiliului dirigent care a guvernat Transilvania până în 1920.
Văzut ca o piedică în calea comunizării României, Iuliu Maniu este condamnat în 1947 la temniţă grea pe viaţă pentru înaltă trădare şi spionaj. Va muri la Sighet, șase 6 ani mai târziu. Deşi monumentul din bronz realizat de Mircea Corneliu Spătaru există în Piaţa Revoluţiei din Capitală de mai bine de 14 ani, cei mai mulţi trecători nu prea ştiu pe cine reprezintă statuia. Asta pentru că pe spatele soclului cineva a lipit nişte coli pe care sunt imprimate pasaje din Biblie.
Pe Bulevardul Dacia, se regăsește statuia lui Ionel Brătianu, prim-ministrul României în momentul Marii Uniri. O veche statuie a sa fusese amplasată în 1903 pe scuarul din Piaţa Universităţii. Monumentul a fost ridicat din locul lui şi distrus de comunişti în 1948.
Partizan al alianţei cu Anglia şi cu Franţa, Brătianu a avut viziunea că această poziţionare va uşura calea României către unirea tuturor românilor între aceleaşi graniţe. De numele lui sunt legate măsurile care au consolidat Marea Unire şi au contribuit la modernizarea României, ca reforma agrară şi cea electorală. Statuia din granit realizată de Ivan Mestrovici în 1938 a fost amplasată În vechea curte a casei Brătianu din Bulevardul Dacia. A fost şi ea dată jos de pe soclu în anii 40 şi a revenit la locul ei abia în 1991.