Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Medic: Eu mă ocupam de 25 de pacienți, alți colegi se jucau pe calculator
ACTUALIZARE: La rândul său, purtătorul de cuvânt al spitalului Sfântul Pantelimon spune că pacienţii au avut întotdeauna parte de tratament corespunzător.
„Nu au existat medicamente la care să nu fie acces, nu au existat medicamente încuiate. A existat un dulap mare, care într-adevăr era încuiat și care cuprindea toate medicamentele aflate în acest program și un dulap mai mic la care exista în permanență acces care cuprindea aceleași medicamente, dar în cantitate mai mică. De acum încolo va exista un singur dulap care va fi predat de la medic șef de gardă la medic șef de gardă. Nu va mai fi decât un stoc mic asigurat pe un intreval mic de timp”, a explicat Fiorella Mitoiu.
ACTUALIZARE: Pacienții au cerut demiterea directorului medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon”.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților susține cele spuse de medicul Elena Voicu, cea care a vorbit despre nereguli în secţia de terapie intensivă. Vasile Barbu, preşedintele asociaţiei a declarat că bolnavii nu au parte de îngrijirile medicale şi de tratamentul de care au nevoie la Spitalul „Sfântul Pantelimon”.
„Raportul de monitorizare pe care l-am făcut și la care încă mai lucrăm, vrem să-l dăm și Corpului de control al minstrului care de această dată sunt convins că se va apleca cu multă atenție și vor parcurge și foile generale de observație pentru că acolo sunt ascunse multe informații, foarte multe date legate de îngrijirea pacientului. Luni analizăm să vedem dacă vom finaliza o plângere penală la Consiliul pentru Discriminare.
De asemenea, în următoarea perioadă pregătim o plângere penală împotriva șefului de la ATI, dar și a directorlui medical. Am avut o discuție cu managerul spitalului, am constatat că și el este nemulțumit de activitatea unora dintre cei care conduc activitatea medicală.
Managerul spitalului trebuie să demită directorul medical, să nu răspundă amenințărilor șefei de secție. Avem informații că ea face presiuni la tot felul de autorități să revină”, a spus Vasile Barbu.
Medicul Elena Voicu a declarat că în ciuda supendării șefei secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dulapul cu medicamente de pe această secție este în continuare închis.
„Situația este exact aceeași ca și înainte, nu s-a schimbat nimic, dulapul este închis în continuare cu o cheie care nu este în spital. Deci eu și asistentele de ture suntem martorele acestui lucru. În continuare, medicamentele din program AP-ATI este încuiat cu o cheie care nu se știe unde este. Nici măcar suspendarea șefei de secție și asistentei de secție nu a rezolvat absolut nimic”, a spus Elena Voicu.
Medicul a adăugat că încercat să schimbe această situație adresându-se șefului de secție și managerului, dar nu s-a rezolvat nimic. Mai mult, șefa de secție ar fi amenințat-o.
„Am încercat să rezolv lucrurile acestea local, contrar lucrurilor care s-au spus. M-a plâns șefului de secție, am fost amenințată ca să nu mai spunem de abuzul în serviciu. M-am plâns managerului, care a spus că o sa rezolve lucrurile, dar nu au fost rezolvate”, a precizat medicul.
Elena Voicu a reclamat „managementul defectuoas” al șefei suspendate a ATI. Ea a povestit că a trecut printr-o perioadă în care ea se ocupa de 25 de persoane, în timp ce alți medici se jucau pe calculator.
„În urmă cu un an de zile, am făcut singură terapie, o lună da una nu, în condițiile în care eram zece doctori în spital, în condițiile în care mulți jucau jocuri pe calculator. Nu am să uit în viața mea acele clipe. Plecam de la spital cu dureri anginoase. M-am plâns directorului medical, domnului manager, care nu au rezolvat absolut nimic. Cum puteam eu una singură să mă ocup de 25 de paturi din terapie. 6 ore ori 60 de minute înseamnă 360 de minute. 360 împărțit la 25, o medie cu indulgență de 20 de minute. Deci un pacient critic nu are nevoie doar de 20 de minute. Ei erau repartizați câte doi pe o sectie în care era nevoie de un singur anestezist. Cine era pe terapie era pedepsit”, a spus medicul.
De asemenea, Elena Voicu a spus că în noaptea accidentului din Colectiv dulapul cu medicamente ar fi fost închis. Medicul a declarat că acele medicamente ar fi putut salva viața unora dintre victime. De asemenea, ea a reclamat condițiile precare din spital și lipsa îngrijirii adecvate a pacienților de la Sfântul Pantelimon.
„Eu sunt și doctorița care era de garda în noaptea cu Colectiv. În acea noapte era închis cu cheia, iar ea suna de acasă și nu a fost prezentă”, a spus Elena Voicu.
Pe de altă parte, directorul medical al spitalului „Sfântul Pantelimon” a declarat că nu poate spune dacă dulapul cu medicamente era închis și dacă într-adevăr cheia se afla la șefa secției ATI deoarece abia au demarat ancheta.
„Dacă dumneavoastră știți acest lucru, eu încă nu îl știu, pentru că noi suntem încă în derularea acestei anchete. Când vom termina o să vă spunem punctual și o să vă spunem toate problemele. Este în interesul nostru ca să clarificăm această situație.Să nu credeți că e suficient să vorbim cu doamna doctor care a fost înainte șef de secție. Vorbim cu absolut toți medicii din secția respectivă, cu asistente, cu infirmiere, cu serviciile conexe, cu farmacie, cu contabilitate , cu achiziții, pentru că dacă vreți să facem treabă serioasă și asta ne dorim, ca să identificăm aceste cauze să nu se mai întâmple niciodata, o să dureze”, a spus Cristina Gladys.
Referitor la medicamentele care ar fi fost date în mod discriminatoriu doar anumitor pacienți, directorul medical al Spitalului a explicat că întotdeauna șeful de secție a fost responsabil pentru modul în care medicamente din programul național de Terapie Intensivă erau distribuite.
„Nu acordăm noi aceste medicamente. Aceste medicamente venite pe pacient critic erau la dispoziția și au fost întotdeauna la dispoziția coordonatorului de program care până acum trei zile când s-a dat acea decizie să fie destituită a fost doctorița Laura Constantinescu și șefa de secție, așa prevede legea: sau șeful de secție sau un medic. După demiterea doamnei doctor a fost numit fostul șef de secție care a acceptat pe perioadă determinată să revină în poziția de șef de secție să preia și coordonarea acestui program”, a spus Cristina Gladys.
Ministerul Sănătății, anchetă la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
Pe lângă ancheta internă demarată de conducerea spitalului „Sfântul Pantelimon” și Ministerul Sănătății vor face o anchetă separată.
„Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează. Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministerul Sănătăţii afirmă cu tărie că drepturile pacienţilor nu sunt negociabile”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a atras atenția că „discriminarea pe criterii de vârstă la pacienţii din ATI este inacceptabilă”.
Scandalul la spitalul „Sfântul Pantelimon” a izbucnit după ce un medic de la secţia de Terapie Intensivă şi-a înregistrat şefa în timp ce îi spunea că tratamentul din Programul Naţional Pentru Terapie Intensivă este împărţit diferenţiat pacienţilor care „merită”. Medicul-şef de la Terapie Intensiva şi asistenta-şefă de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost suspendaţi din funcţie.
De asemenea, au apărut informații că şefa de la ATI, Laurenţia Constantinescu, a primit bani de la o mare companie farmaceutică.
Foşti subalterni ai săi au dezvăluit că aceasta ţine medicamentele încuiate în dulap, în timp ce pacienţii sunt trimişi să le cumpere de la farmacie. Acest lucru s-ar fi întâmplat inclusiv în perioada în care în spital au fost internaţi răniţi din tragedia Colectiv.Trei din cei şapte tineri care au ajuns la Spitalul Pantelimon, după incendiul din Colectiv, au murit.
Citiți și:
Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon | Medicamente ţinute sub cheie şi date „cui merită”
Câţi bani a încasat de la firmele de medicamente şefa ATI care decidea cine moare şi cine trăieşte
- Etichete:
- video
- ministerul sănătăţii
- terapie intensiva
- colectiv
- spitalul sfantul pantelimon
- scandal spital sfantul pantelimon
- terapie intensiva sfantul pantelimon
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News