După doi ani se aprinde din nou lumina în singura secţie din România pentru tratarea copiilor cu malformaţii cardiace. Şi aşa ar trebui să rămână. Sălile de operaţii şi aparatura ar trebui folosite tot timpul. Doar s-au investit trei milioane şi jumătate de euro aici.
Ministrul Sănătăţii a adus specialişti în chirurgia cardiacă din Italia ca să-i şcolească pe medicii români şi, la începutul anului viitor, să funcţioneze şi clinica de la Marie Curie.
„În acest centru, în doi ani de acum încolo, se vor putea realiza anual în jur de 200 de operaţii la copii. Deci, acum aveţi un loc foarte bun în care puteţi începe să vă trataţi copiii”, a declarat prof. dr. Alessandro Frigiola, directorul Policlinico San Donato din Italia.
La secţia de la Marie Curie angajările au fost ba blocate, ba s-au făcut cu dificultate. Medicilor români care au studiat în străinătate nu li se recunosc specializările. Autorităţile promit că această problemă va dispărea.
„S-au înregistrat mai multe cereri din partea medicilor români plecaţi acolo să se întoarcă în ţară şi întotdeauna s-au lovit de acest zid al recunoaşterii pregătitrii calificărilor”, a afirmat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.
Din cei 1.500 de copii care se nasc în fiecare an cu malformaţii cardiace, doar o mică parte pot fi trataţi. În acest moment, astfel de intervenţii chirurgicale se pot face doar la Târgu-Mureş.