Spitalul Județean Bacău, victimă a unui atac cibernetic de tip recompensă
Data actualizării: Data publicării:
Un server al Spitalului Judeţean din Bacău a fost victima unui atac al hackerilor de tip „ransomware”. Consecinţa a fost că toate datele introduse în ziua de 5 mai au fost compromise, fișierele respective - însemnând datele din câteva sute de foi de observație - fiind criptate.
Mirela Romaneț, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Bacău, a declarat la Digi24 că în momentul în care angajații spitalului au încercat să acceseze respectivul server, acesta nu mai răspundea și nu mai putea încărca date. Serviciul IT a descoperit ulterior un mesaj în care erau indicați pașii de urmat pentru deblocarea fișierelor. Spitalul a anunțat autoritățile, care au pus sigiliu pe respectivul server.
Totuși, angajații spitalului au putut recupera integral datele blocate, grație fișelor de observație, iar acum lucrează pe un alt server. Singurul inconvenient pentru pacienți a fost că unele servicii medicale a trebuit să fie revalidate cu ajutorul cardului de sănătate, prin urmare unii au fost nevoiți să mai facă un drum la spital.
Ca urmare a acestui incident, spitalul a decis să direcționeze o parte din fondurile pentru investiții în achiziționarea de noi servere și programe de criptare.
Atacul cibernetic de la Spitalul Județean Bacău a avut loc însă în urmă cu mai bine de o săptămână și nu pare să fi făcut parte din operațiunea de mare amploare declanșată vineri, 12 mai, la nivel mondial. În urma acestui atac cu virusul „WannaCry”, de tip ransomware, au fost compromise peste 200.000 de computere din 150 de țări. În Marea Britanie, una dintre țările cel mai puternic afectate, a fost vizată tot rețeaua sanitară. Zeci de spitale și clinici nu au mai putut funcționa. Peste tot era afișat acelaşi mesaj - plătiţi recompensă, dacă vreţi să vă deblocăm fişierele. Au fost anulate în ultimul moment intervenţii chirurgicale, iar medicii de familie n-au mai primit pe nimeni la consultaţie.