Deşeurile din spital sunt colectate în cutii, cântărite şi înregistrate, după care ar trebui transportate la o rampă de depozitare specială, amenajată în curtea spitalului.
Spitalul Judeţean din Timişoara nu are însă unde să depoziteze deşeurile care pot fi periculoase.
Inspectorii Gărzii de Mediu nu au ţinut însă cont de faptul că Ministerul Sănătăţii nu a alocat banii necesari şi au amendat spitalul cu 10.000 de lei.
În unităţile medicale sunt şi alte probleme. Spre exemplu, la reţeaua de canalizare ar trebui montate sisteme care să dezinfecteze apa provenită din secţiile medicale.
„S-au cumpărat centrifuge, se montează şi filtrele specializate cu clor pe reţeaua de apă şi evident încercăm să ajungem la parametrii respectivi”, spune Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal din Timişoara.
Deocamdată, însă, dotările sunt departe de standardele impuse. Iar vina este a statului, cred managerii medicali.
„În România au venit normele, dar investiţiile guvernamentale sau măcar prevederile bugetare ale spitalului nu pot fi pe măsura acestor norme pentru că nu avem bani”, afirmă Ciprian Bogdan, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Pentru ca normele de mediu impuse de Uniunea Europeană să fie respectate, doar pentru Spitalul Judeţean din Timişoara ar fi nevoie de 50.000 de euro.