Digi24 va transmite în direct imagini de la evenimentul care are loc astăzi la malul mării.
ACTUALIZARE 10.15. Festivitățile din portul Constanța cu mesajul ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, care a felicitat Forțele Navale Române pentru misiunile internaționale. A urmat slujba de sfințire, oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
„Operațiunea Atalanta, la care a participat fregata Regele Ferdinand anul trecut, timp de două luni, a constat în lupta împotriva pirateriei din Golful Aden și bazinul Somaliei, precum și asigurarea escorelor umanitare furnizate de ONU către Somalia. Ca element de noutate, a fost pentru prima dată participarea unui elicopter la bordul fregatei și trecerea canalului Suez pentru prima dată de o nava militară. Anul asta, datorită experienței dobândite, fregata Regina Maria va participa în Mediterana cu elicopterul ambarcat la bord”, a spus Valentin Iacoblev - comandantul fregatei Regele Ferdinand.
Ziua Marinei vine ca un bonus pentru turiştii de pe litoral care au venit deja în recunoaştere pe faleză, înaintea evenimentului. Un spectacol aproape la fel de atractiv a fost însă pregătit şi pe mal, pentru marinarii care vor defila.
În larg, publicul va putea admira navele-vedetă ale marinei militare românești: fregatele Regina Maria, Regele Ferdinand și Mărășești. Acestora li se vor alătura nave purtătoare de rachete și de torpile, nave ale gărzii de coastă, șalupe de patrulare ale poliției de frontiera, bricul Mircea, precum și alte vase ale armatei sau ale poliției de frontieră. Spectacolul de pe apă va fi completat de unul pe cer: vedetele văzduhului vor fi patru aparat MIG 21 Lancer şi elicopterele de luptă PUMA, varianta navală.
Infanteriștii marini, gata de acțiune
Se pregătesc de război zi de zi şi fiecare antrenament trebuie să iasă perfect. Infanteriştii marini sunt militarii care ştiu cel mai bine că între viață și moarte e o diferență de o clipă. Într-un teatru de operaţii nu se poate trage nicio „dublă” şi de aceea este nevoie de concentrare maximă, sincronizare absolută şi antrenamente repetate, până la epuizare.
Fiecare misiune a infanteriei marine este o luptă contracronometru şi fiecare antrenament este pus la punct în cel mai mic detaliu.
Când pornesc la luptă, infanteriștii verifică fiecare detaliu al misiunii. Un scenariu trebuie construit fără cusur, iar pentru asta e nevoie de o minte limpede și decizii luate în fracțiuni de secundă. Colonelul Claudiu Vișan este cel care a pus în scenă zeci de misiuni și le-a dus la bun sfârșit.
Cel mai recent antrenament de luptă al infanteriştilor marini a avut loc în poligonul Babadag.
„Este vorba despre un elicopter prăbușit într-o zonă de pirați. În urma prăbușirii, au fost capturați doi piloți. Din informațiile primite, am reperat zona în care sunt capturați și am primit misiunea să îi recuperăm, să evacuăm zona și să îi transportăm într-o zonă sigură”, precizează comandantul Claudiu Vișan.
Pentru ca un exercițiu să iasă perfect, infanteriștii marini se antrenează timp de o săptămână. O astfel de misiune poate deveni oricând reală într-o zonă de război.
În cei 12 ani de existență, batalionul românesc de infanterie marină a arătat lumii întregi că este o unitate de elită a Forțelor Navale Române. A participat la 16 exerciții internaționale alături de militari olandezi, americani, spanioli, italieni sau turci și a executat misiuni în Kosovo, în cadrul misiunilor de menținere a păcii.