„Mierea cu nucă şi propolis, recomandată pentru a stabiliza colesterolul, foarte multe minerale, ne ajută în procesul de învăţare. Mierea cu chimen la fripturi. Friptură cu cartofi şi o înnobilăm cu mierea cu chimen. Un produs mai nou e mierea cu cacao. Delicioasă!”, spune Alin Prunean.
Apicultorii sălăjeni sunt deschişi să experimenteze orice combinaţie pe bază de miere. Cacao, anason, chimen, cafea, ardei iute, alune şi scorţişoară sunt doar o parte a listei cu ingredientele inedite din produsele unei mici fabrici din Valcău de Jos. Deschisă în 2009 de Alin Prunean în cadrul unui proiect social, fabrica se bizuie pe mierea produsă de localnicii care au învăţat apicultură.
Costică Sabo, apicultor: Nu avem fabrici, nu e poluare. Avem desfacere, avem unde să vindem.
Ana Borz, apicultor: Chiar prima producţie am vândut-o la fabrica din Valcău şi pentru noi a fost un impuls. Cine a cumpărat o dată miere spune că are un gust deosebit şi noi ne bucurăm. Şi zic mai vrem, dar tot dintr-aia. Tot dintr-aia!
Mierea cu hribi de pădure este însă produsul de top, lansat acum trei ani la un târg internaţional de la Paris. Forma de prezentare este atipică. Recipientul de sticlă este realizat manual şi fixat într-o ramă de stejar, împreună cu un săculeț de pânză țesută la război, în care se află o linguriță din argint.
„Nu folosim nici cuie, nici metal. Totul ecologic. Gata. Acum o poţi trimite în Anglia. Punem mierea în el şi îi dăm să meargă.”, spune tâmplarul care face rama.
Alin Prunean: Costă puţin doar un euro pe zi, timp de un an de zile, adică 365 de euro. Este cel mai exclusivist produs din Europa susţinem noi. E un produs de top care poate sta pe raft cu cea mai scumpă geantă dacă vreţi sau orice alt produs de lux şi se face în România.
Finisajul unei linguriţe durează o zi şi este realizat într-un mic atelier din Turda, judeţul Cluj.
Mihaela Cornea, argintar: Are în jur de 20 de grame linguriţa sau 25 de grame. Fiecare sunt unicate în felul lor. Este ceva deosebit să vezi că iese din mâinile tale ceva ce o să dăinuie ani şi ani şi ani. Am auzit că a ajuns şi la casa regală din Anglia, deci ne mândrim!
De altfel, mierea din Transilvania a devenit cunoscută după ce prinţul Charles a lăudat acest produs.
Alin Prunean: Ştiu că i-am dus miere cu nucă, miere de salcâm care e o miere foarte bună şi apreciată şi în afara ţării şi mierea polifloră. Spunea chiar botanistul Casei Regale, probabil avem cea mai bună miere din lume sau din Europa aici în Transilvania. Şi am întrebat: „de ce spuneţi asta?!”, „pentru că aveţi cea mai bogată floră”.
Mierea din Valcău se vinde acum în toată Europa, iar jumătate din profit este investit în susţinerea tinerilor şi copiilor din mediul rural pentru educaţie şi formare profesională.