Sorin Oprescu propune eutanasierea câinilor neadoptați în șapte zile

Data publicării:
sorin oprescu mediafax-4

Sorin Oprescu a spus, în şedinţa comisiilor juridică şi de administraţie, că apreciază celeritatea discuţiilor privind legea câinilor fără stăpâni şi că are cinci amendamente care „pot să descătuşeze administraţiile locale şi să dispară de pe străzi masa de câini", relatează Mediafax.

El a spus că în contextul eutanasierii câinilor are la adresa sa 196 de plângeri penale.

Sorin Oprescu a propus ca, după şapte zile în adăpost, câinii care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi să fie eutanasiaţi. El a propus şi eliminarea reîntoarcerii în teritoriu a câinilor, arătând că vaccinarea, curăţarea şi ciparea căţeilor este obligatorie, dar reteritorizarea lor nu este în regulă.

Primarul mai spus că trebuie reguli clare privind adoptarea câinilor, dar şi referitoare la cei care au adoptat câinii şi că toţi care adoptă câini trebuie responsabilizaţi şi când nu-i mai doresc lângă ei să-i poată returna.

Oprescu a propus şi sancţiuni aspre până la incriminarea ca infracţiuni pentru cei care abandonează câinii în spaţiul public şi apoi sunt regăsiţi pe stradă, adăugând că trebuie să constituie infracţiune şi mutatul câinilor dintr-o parte în alta.

„Trebuie să avem mâinile dezlegate să ne facem treaba, nu vorbeşte nimeni de eutanasierea în masă", a mai spus Oprescu. El a arătat că amendamentele propuse „lămuresc dihonia atunci când vine vorba de eutanasiere".

Sorin Oprescu a precizat că administraţia locală nu are bani pentru a construi zeci de adăposturi şi nici pentru a îngriji câini cinci-şase ani cât durează viaţa lor.

Propunere pentru 14 zile

Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a propus la comisii ca termenul în care câinii să fie ţinuţi în adăposturi să fie de 14 zile şi nu de 7 zile, arătând că în 7 zile câinii care au proprietar pot fi revendicaţi, iar după încă 7 zile cei care nu sunt adoptaţi trebuie să fie eutanasiaţi.

Pendiuc a mai spus că trebuie prevăzute şi sume de bani pentru realizarea acestor lucruri şi le-a spus parlamentarilor că, dacă cineva se întreabă ce se întâmplă cu câinii după eutanasiere, la Piteşti există un incinerator de materii organice.

„La Piteşti, din 2005 avem un incinerator de materie organică şi vă spun asta, dacă cineva se întreabă ce facem cu câinii după eutanasiere, avem soluţii", a adăugat Pendiuc.

Eutanasierea, ultima soluție

Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a spus că este surprins de faptul că după cinci ani este chemat iar la dezbaterea privind câinii fără stăpân şi că sunt primii care nu doresc câinii pe stradă, iar eutanasierea să fie ultima soluţie.

Reprezentanta Asociaţiei „Cuţu, Cuţu" Antoanela Pascu a precizat că asociaţia se opune exterminării în masă a câinilor şi că soluţia eutanasierii prin injecţie letală şi deţinerea câinilor în „megaadăposturi" nu e acceptabilă.

Fostul senator Marius Marinescu, iniţiator al proiectului de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, a spus că este împotriva eutanasierii câinilor.

El a arătat că şi iubitorii de animale, de cealaltă parte, doresc să fie luaţi câinii de pe stradă şi că trebuie găsite soluţii pentru crearea de adăposturi, inclusiv construirea de ţarcuri în câmp. El a spus că după ce se vor strânge toţi câinii în adăposturi, ONG-urile pot să preia aceste adăposturi şi să aibă grijă de câini.

„Pentru finanţarea acestor adăposturi se găsesc soluţii, trebuie să se dea o derogare ca toate mărfurile perisabile de la supermarket-uri să meargă la aceste adăposturi. Rugămintea e să nu provocăm crime. Nu se poate vorbi de eutanasiere colectivă, ci numai individuală a câinilor cu boli incurabile, a câinilor agresivi", a mai spus Marinescu.

Şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, a precizat, în replică la propunerea lui Marius Marinescu, că toate produsele care nu mai pot fi consumate sunt dirijate către unităţile de neutralizare şi nu pot fi introduse în hrana animalelor.

Dezbaterile continuă

Dezbaterile din comisiile de administraţie şi juridică privind proiectul de lege referitor la gestionarea câinilor fără stăpân continuă în absenţa presei, a reprezentanţilor ONG-urilor şi a primarilor.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că în comisii vor fi luate în discuţie doar articolele care au fost contestate de Curtea Constituţională şi că toate celelalte dezbateri care nu vizează aceste articole nu au efect în cadrul comisiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...