„Dacă te procupă problemele de mediu, te preocupă tot timpul, nu cât sunt la modă. Ce soluții oferi acelor oameni? Nu sunt nici pentru, nici împotriva exploatării, dar care ar fi alternativa? Turismul e o poveste, agricultură nu se poate face la Roșia Montană”, a mai spus el. Despre protestele de la Pungești, consideră că oamenilor de acolo le este frică de lucruri pe care nu le cunosc.
Mihnea Preotesi a vorbit la Digi24 despre protestele față de proiectul Roșia Montană și despre cele de la Pungești împotriva exploatării gazele de șist.
„Totul pornește de la lipsa de încredere, alimentată de acțiunea guvernanților: declarații contradictorii, atitudini care se schimbă. Oamenii sunt manipulați, cei de la Pungești, este vorba despre lipsa de informații și lipsa de încredere alimentată de inconsistența acțiunilor gvernanților, la această manipulare mă refer. Le e frică. E oarecum normală reacția lor, le e frică de lucruri pe care nu le cunosc”, a explicat sociologul.
„Când s-a semnat contractul cu Chevron-ul, a fost o reacție atunci? Demonstranții din Piața Universității unde erau când s-a vândut Petrom, când s-a vândut gazul, Banca Comercială. Nu sunt doar ecologiști în Piața Universității, lucrurile sunt foarte amestecate acolo. E multă ipocrizie, sunt multe exploatări cu consecințe ecologice dezastruoase. De ce tocmai Roșia Montană?”, a spus el.
„Tema gazelor de șist e foarte serioasă. Independență energetică nu putem avea, e o iluzie, problema e de ce oamenii nu au încredere în componenta asta economică: când s-a vândut gazul, a crescut factura, s-a vândut petrolul, dar nu avem un preț mai bun la benzină. Oamenii nu au de ce să aibă încredere. Trebuie făcut ceva, prețul gazelor se va mări cu 250%, va deveni insuportabil. Prețul utilităților crește accelerat, trebuie alternative”, a subliniat Mihnea Preotesi.
„Cei din Piața Universității sunt persoane educate, dar nu am văzut să vină cu alternative viabile, ci cu povești. Nu poți să faci turism la Roșia Montană”, a spus el.
„Sunt subiecte la modă, lumea iese în Piața Universității, e și multă inconsistență. Sunt oameni care vin în piață și care sunt împotriva străinilor și exploatării resurselor de către străini, dar în același timp ei lucrează în multinaționale”, a subliniat Mihnea Preotesi.
„Dacă te procupă problemele de mediu, te preocupă tot timpul, nu cât sunt la modă. Ce soluții oferi acelor oameni? Nu sunt nici pentru, nici împotriva exploatării, dar care ar fi alternativa? Turismul e o poveste, agricultură nu se poate face la Roșia Montană”, a mai spus el.