Reprezentanţii societăţii civile nu văd rostul unui proiect care să amendeze defăimarea, din moment ce aceast lucru intră deja în atribuţiile Consiliului de Combatere a discriminării.
„Este o jucărie periculoasă în mâna judecătorilor, din cauza noilor concepte de care nu era nevoie, cum este grup social. Dublează legi existente şi le bruiază. CNCD-ul primeşte o sub-instituţie care are autoritatea să aplice amenzi. Este de neconceput pentru o instituțiw care nu are persoană juridică”, spune Mircea Toma, președintele ActiveWatch.
Şi Asociaţia ProDemocraţia respinge iniţiativa lui Liviu Dragnea pe motiv că este neclară şi interpretabilă.
„Sunt peste 8 milioane de cetăţeni pe Facebook. ONG-urile, cetăţenii sau jurnaliştii îşi exprimă activiatea. Pentru un astfel de canal de exprimare este important să nu fie afectat cu o lege care supra-reglementează Codul civil. Este un atentat la adresa libertății de exprimare”, spune Iuliana Iliescu, manager de proiecte ProDemocrația.
„Deschide un evantai de posibilități singurului grup social care îl preocupă pe dl Dragnea, ca și pe majoritatea politicienilor. E vorba de hoţii politico-financiari, infractorii cu bani mulți care apar pe la televizor și în presă și care pot arunca o haită de avocați în capul unui jurnalist care scrie despre ei sau chiar împotriva cetățenilor care postează pe internet. Internetul e ultima redută într-o societate a exprimării libere”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Avocaţii atrag atenţia că intrarea în vigoare a unui astfel de proiect poate atrage procese la CEDO, din cauza sancţiunilor prevăzute care sunt mult prea aspre.
„Să nu uităm că tot aceeaşi instanţă europeană a sancţionat în nenumărate rânduri state care aveau reglementări penale pentru fapte care intră în incidenţa libertăţii de exprimare, cum e cazul şi aici”, spune avocatul Artin Sarchizian, directorul Societății Române pentru Drepturile Omului.