Imaginile sunt surprinse cu ajutorul unor camere aflate la câteva sute de metri distanţă de frontiera cu Serbia. Fiecare mişcare este interceptată. Odată obţinute coordonatele, poliţiştii de frontieră pot interveni şi prinde pe cei care încearcă să treacă ilegal frontiera.
Toate acţiunile au loc după ce traseul imigranţilor este urmărit pe camerele de supraveghere.
Întreaga suprafață externă a frontierei poate fi supravegheată video din București. În plus, tot de aici, imaginile pot fi înregistrate în timp real și orice acţiune a imigranţilor sau eventualele abateri ale poliţiştilor de frontieră să fie văzute imediat.
Sistemul are peste 300 de camere. Sunt supravegheate video frontiera de la Marea Neagră, cele două puncte de trecere de la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina. Sistemul video continuă cu cea mai tranzitată zonă de imigranţii ilegali - frontiera externă cu Serbia, unde sunt 9 puncte de trecere.
„Sunt monitorizați video și prin senzorii amplasați pe frontiera externă, peste 2.000 de kilometri. Este un sistem care răspunde absolut tuturor solicitărilor la spatiul Schengen. E un sistem care nu se regăsește la nivelul vreunui stat european, cu excepția Finlandei și Germaniei”, spune Adrian Popescu, șef centru de comandă.
Sistemul de supraveghere video a costat peste cinci milioane de euro, bani obţinuţi prin facilităţi Schengen. În 2012, numărul oamenilor prinşi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera a depăşit 4.000, dublu faţă de anul anterior.