Cântece patriotice, flori și poezii. Tradiția de Crăciun, la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, s-a respectat și în acest an. Simpatizanți, nostalgici și chiar așa-ziși revoluționari au mers în Cimitirul Ghencea și au susținut că nu le lipsea nimic pe vremea dictatorului, iar nivelul de trai în România nu era cu nimic mai prejos decât în țările dezvoltate.
Ceva mai mult de 50 de oameni s-au strâns la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, să-l plângă pe dictatorul executat în urmă cu exact 30 de ani.
Bărbat: Din 1940 încoace, Ceaușescu este și va rămâne cel mai bun conducător al Țării Romanești.
Reporter: Sunt mulți care nu au părerea asta și încercăm să înțelegem...
Bărbat: Le-a spălat creierul cineva.
Bărbat: Pe timpul lui două lucruri fundamentale sunt în viață: locul de muncă și casa. Pe timpurile alea le aveai, ori acum nu le mai ai.
Nostalgicii au găsit motive ce neagă realitatea, ca să regrete regimul Ceaușescu.
Bărbat: Nu se făcea foamea. Eu la vârsta mea, 30 de ani cât aveam atunci, nu am dus dorul de mâncare, de lumină.
Reporter: Niciodată?
Bărbat: Niciodată! Aveam butelie...
Cât despre nivelul de trai în România lui Ceaușescu...
Bărbat: Nu exista digitalizare, calculatoare, telefoane și nu pentru că nu eram noi înapoiați. Nu exista în toată lumea. Ce apărea nou în toată lumea, într-o jumătate de an cel mult apărea și în România.
Culmea e că printre cei care au aprins azi o lumânare la mormântul fostului dictator sunt și autointitulați... revoluționari.
Reporter: Ați scandat la Revoluție împotriva lui Nicolae Ceaușescu?
Bărbat: Păi am scandat... Ceaușescu nu uita, vreau pantofi din pielea ta. Ceaușescu de Crăciun este porcul cel mai bun. De Crăciun ne-am luat porția și rația de libertate.
Reporter: Când v-ați schimbat părerea?
Bărbat: La începutul anilor 2000.
Editor web: Liviu Cojan