Consiliul Judeţean Braşov are în organigramă o Direcţie de Pază şi Ordine cu 120 de angajaţi, din care 110 sunt agenţi. Ei sunt responsabili cu protecţia monumentelor istorice din Braşov, a spitalelor şi a parcurilor industriale. Nu par suficienţi, atâta timp cât Consiliul Judeţean apelează şi la serviciile unor firme private.
Cel mai mare spital din zonă este administrat de Consiliul Județean, însă este păzit de o firmă privată. Contractul semnat este pe un an şi prevede zece posturi de agenţi şi unul de şef de tură.
În ultimii doi ani şi jumătate, Consiliul Judeţean a cheltuit 4,8 milioane de lei pentru servicile de pază. În restul ţării, numai cheltuielile Consiliului Judeţean Brăila au mai depăşit 4 milioane de lei. În cele mai multe judeţe, sumele sunt sub un milion de lei.
„Poate nu au atâtea obiective în pază. Dacă ne uităm la alte consilii, probabil că nu au... direcția de pază a lor nu face același lucru ca la noi”, spune Nicolae Sfreja, director DOP Braşov.
În vara anului trecut, Curtea de Conturi a verificat activitatea Direcţiei de Pază şi Ordine a Consiliului Judeţean Braşov.
Potrivit Curții de Conturi, fostul director al instituției și-a aprobat singur contractul de muncă, și-a majorat singur salariul și a făcut mai multe plăți ilegale către o firmă în care era asociat împreună cu fiul său. A rezultat astfel un prejudiciu estimat de actuala conducere la suma de peste un milion de euro.
În urma controlului, cel care conducea atunci direcţia de pază a fost schimbat din funcţie.