„Domn respectabil, cetăţean american, medic estetician, situaţie materială excelentă. Caut doamnă, pentru o relaţie serioasă!”
Mişu Moacă. De meserie, escroc sentimental. Trei dosare de înselăciune la activ, plus câteva luni de arest preventiv. Povestea inventată a esteticianului american e doar ultima găselniţă cu care a reuşit să le succească minţile unor femei. În trecut, a pozat în diplomat şi angajat NATO.
N-a fost suficient că poliţiştii l-au prins de două ori şi că a stat un an în puşcărie. Mişu Moacă şi-a găsit noi victime. Ultima, angajată a unei agenţii de brokeraj, a crezut că a întâlnit un bărbat bogat. Escrocul i-a cerut să aducă la întâlnire 500 de euro, pentru a-i dovedi că este şi ea o femeie înstărită şi că nu îi vânează averea.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţia Capitalei: „Pentru încredere puneau ambele persoane bani într-un plic. Mai departe reuşea să îl schimbe cu un altul care conţine doar foi sau chiar era gol”.
Şi de acestă dată poliţiştii l-au prins pe escroc cu banii în plic.
Specialiştii spun că şarlatanii se folosesc de sentimentele şi încrederea victimelor.
Jeni Chiriac, psihoterapeut: „Vrem să salvăm pe cineva, vrem pur şi simplu să demonstrăm că şi noi suntem cineva. Toate aceste portiţe sunt speculate de cel care încearcă, cu ajutorul nostru, să creeze acea poezie, acea poveste, care ne păcăleşte la final”.
Păcăliţi şi cu banii luaţi au fost şi zeci de bătrâni cărora infractorii le-au bătut la uşă şi le-au câştigat încrederea. Poliţiştii o numesc "metoda împrietenirii". Şarlatanii se dădeau agenţi comerciali, le prezentau diverse produse de curăţenie şi se arătau dispuşi inclusiv să le spele vasele. Creduli, oamenii i-au lăsat în casă, şi, într-un moment de neatenţie escrocii le-au golit sertarele de bani şi bijuterii.