„În măsura în care grupul (PSD – n.r.) va aprecia că activitatea mea, pregătirea mea şi experienţa dunt suficiente şi că ar aduce un plus reprezentantului pe care Senatul l-ar trimite la Curtea Constituţională, mă gândesc că aş putea spune da, dar urmează să analizăm”, a declarat Ioan Chelaru, întrebat dacă ar accepta nominalizarea pentru un post de judecător al Curţii Constituţionale.
Numele lui Ioan Chelaru a mai fost, până acum, vehiculat de două ori în legătură cu un astfel de post. Prima dată, în decembrie 2013. Ar fi refuzat, a scris la vremea respectivă presă, iar poziţia a fost ocupată de Toni Greblă. După punerea sub acuzarte a acestuia şi demisia din CCR, Ioan Chelaru a refuzat din nou să renunţe la funcţia de senator. O motivat, la începutul anului trecut, să vrea să finalizeze reforma constituţională începută în Parlament.
În luna iulie se încheie mandatele de 9 ani al actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, propus de Preşedinţie, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat la propunerea UDMR, şi al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor la propunerea PNL.
Despre Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se spune că ar putea ocupa unul dintre aceste posturi, mai ales că mandatul ei expiră în această toamnă şi nu mai are voie să candideze pentru încă unul. De asemenea, presa scrie că propunerea UDMR ar putea fi deputatul Attila Varga.