Peste 60 de cutremure în ultimele 10 zile și o mie de localnici care se tem că locuințele lor vor fi înghițite de pământ. Aşa poate fi descrisă starea de spirit a celor din Izvoarele. De frică, de aproape două săptămâni, nimeni nu a mai dormit noaptea. În această dimineaţă, la ora 3, a reînceput coşmarul, iar până la prânz, 8 cutremure zguduiseră deja satul. Oamenii cer explicaţii, dar şi soluţii.
„A început de când s-a retras apa. Am avut apa până aproape de casă, s-au restras apele și au început cutremurele. Fierbe pământul, simțim că ne ducem la fund”, spune o localnică.
Aceasta este şi varianta pe care o susţin specialiştii. Experții INFP spun că este posibil ca inundaţiile de luna trecută să fi avut o influenţă asupra seismelor: a plouat cu 100 de litri pe metru pătrat. Apa a intrat în sol, a măcinat pământul şi în cele din urmă s-au produs mişcări ale plăcilor tectonice.
Cel mai mare cutremur înregistrat la Galați în aceste zile a fost 3,9 pe scara Richter. Dar pentru că a fost la mică adâncime, locuitorii din zonă l-au simțit ca și cum a fost de peste 5.
„S-a zdruncinat toată casa, păsările au fugit, animalele, au zbierat câinii, s-a simţit foarte greu”, mai spune localnica.
Localnicii, dar şi autorităţile locale spun că de vină pentru aceste fenomene ar fi lucrările de la exploatările petroliere din zonă.
Un fenomen similar celui din Izvoarele a avut loc în Banat, însă acum 22 de ani.
„În cazul zonei Banat a fost chiar destul de mult. Două sau chiar trei luni a durat. La vremea respectivă, în 1991, s-au produs câteva sute de cutremure”, afirmă Mircea Radulian, director științific.
Un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului arată că, în 30 de ani, s-au produs în tot judeţul la fel de multe cutremure câte au fost în ultimele 10 zile la Izvoarele, adică 22.
Specialiștii au adus trei mini-stații de monitorizare și amplasate în zona în care au loc seismele. Unul este în comuna Izvoarele, iar celelalte două sunt în localitățile Slobozia-Conachi și Negrea.
În această dimineaţă s-au înregistrat un cutremur la ora 9.27, cu magnitudinea 3,8 şi un altul la ora 6.41, cu magnitudinea 3,1, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
În cursul nopții s-au mai produs patru seisme: la ora 4.37, cu magnitudinea 3,6, la ora 4.43, cu magnitudinea 2,7, la ora 5,34 cu magnitudinea 2,8 şi la ora 5.52, cu magnitudinea 3.
Puțin înainte de meizul nopții s-au mai produs două cutremure: unul de 2,9, altul de 3 grade.
Ieri, vicepreședintele CJ Galați a declarat că exploatările petroliere sunt de vinăpentru cutremurele din ultimele zile.