Şeful Senatului: Parlamentul să nu mai voteze cererile DNA!

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu zambeste adolescentin - digi24-1

Într-un articol publicat pe contul său de Facebook, Călin Popescu Tăriceanu face un apel către membrii Parlamentului României. Copreşedintele ALDE se adresează tuturor parlamentarilor, nu doar membrilor formaţiunii sale, şi le cere să nu mai ia în discuţie şi să nu mai exprime niciun vot asupra solicitărilor DNA. Argumentul său este că parchetul anticorupţie a devenit „un instrument pentru anihilarea adversarilor politici”. Şeful Senatul susţine că cererile DNA pot aştepta formarea viitorului Parlament.

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, preşedintele SenatuluiScopul nu a fost acela de a afec valuri ci acela de a atrage atenţia, la modul cel mai serios, că Parlamentul, din păcate, de bună vreme, este o ţintă de discreditare. Parlamentul, până la urmă, rămâne totuşi singura instituţie realmente democratică a statului. Nu numai în România, peste tot în democraţiile parlamentare. Acest demers de discreditare permanentă poate să fie făcut în diferite feluri, am văzut în perioada preşedintelui Băsescu. Acum, mai recent, DNA şi-a fixat ca ţintă, fără ca cineva să-i fi alocat această sarcină, anchetarea în exclusivitate, aş spune, a membrilor Parlamentului. Înainte de alegerile locale am văzut că DNA a făcut el selecţia, înainte de a o face alegătorii. Acelaşi lucru încearcă să facă şi acum.

Tudor Muşat: Ce motiv aveţi să credeţi că aceasta este o selecţie şi că nu e un curs firec al unor dosare?

C. P. Tăriceanu: Dacă era un curs firesc al unor dosare era timp suficient... Sunt dosare care dospesc de ani şi ani de zile şi la care nu s-a întâmplat absolut nimica. Şi acuma, ca un făcut, în preajma campaniei electorale la alegerile parlamentare, la fel cum s-a întâmplat şi la locale... Mie mi se pare că acest lucru devine din ce în ce mai înteţit şi nu mi se pare normal ca în loc ca alegătorii să fie cei care decid, prin votul lor, să fie DNA cel care decide pe cine scoate din campania electorală înainte de a începe. În ultima perioadă avem parte de nişte dezvăluiri care pe mine mă pun serios pe gânduri. Pentru că în loc să avem imaginea unui adevărat stat de drept, observăm că instituţii gen DNA sunt de fapt... Şi nu instituţia, pentru că trebuie să facem o delimitare certă între instituţie şi anumiţi oameni care, temporar, conduc această instituţie. Conducătoarea DNA, în momentul de faţă, apare într-o cu totul şi cu totul altă ipostază. Nu mă refer la chestiunea plagiatului ci mă refer la chestiunile anormale, nefireşti, cu decidenţi politici.

Tudor Muşat: La ce legături vă referiţi?

C. P. Tăriceanu: Păi sunt legăturile pe care le-a avut doamna Kovesi cu Sebastian Ghiţă, legăturile pe care le-a avut cu fostul ministru, vicepremier Oprea...

Tudor Muşat: Dar astea sunt lucruri susţinute de domnul Ghiţă. Au fost probate în vreun fel, fără urmă de îndoială?

C. P. Tăriceanu: Fostul preşedinte al României (Traian Băsescu – n.r.) confirmă acest lucruri.

Tudor Muşat: Fostul preşedinte are toate motivele să fie nemulţumit de DNA, familia sa este implicată în nişte dosare.

C. P. Tăriceanu: Păi şi dacă e nemulţumit de DNA şi ştie aceste lucruri ce să facă? Să spună că tace? (...) Avem de fapt un alt fel de tablou, cu tot felul de informaţii care mă duc la concluzia de care vorbeam mai devreme. Este antrenată o instituţie importantă în jocurile politice din România, acest lucru nu este firesc. Şi eu cred că în atari condiţii Parlamentul trebuie să găsească o modalitate, o atitudine, în faţa acestor atacuri premeditate, de discreditare nu a clasei politice, ci a instituţiei Parlamentului. Dacă instituţia Parlamentului se prăbuşeşte, în România nu va mai fi democraţie. Că parlamentarii sunt cei pe care îi ştim, cu rele şi cu mai mult rele, sau cu mai puţin bune, sau bune unele... Nu toţi sunt la fel. Parlamentul nu este decât o reflectare a societăţii româneşti în ansamblul ei. Nu poate să fie Parlamentul mai bun decât societatea sau mai prost decât societatea.

Tudor Muşat: Cine o pune pe doamna Kovesi, în logica dumneavoastră, să execute aceste manevre cu ţintă politică?

C. P. Tăriceanu: S-ar putea să creadă că are o menire venită de undeva. Sunt oameni care, atunci când acced la putere necontrolată încep să aibă acest comportament care este un comportament anormal.

Tudor Muşat: Ar fi iniţiativa doamnei Kovesi să scoată din joc anumiţi actori politici?

C. P. Tăriceanu: Din declaraţiile permanente pe care le face, nu numai că ea a devenit un actor politic, dar şi-a fixat o ţintă. Că i-a dat-o cineva, că şi-a luat-o singură, în ambele cazuri e o problemă foarte gravă pentru că ea nu are dreptul să facă vânătoare de oameni în România. Ceea ce face în prezent. (...) Dacă procuratura deschide dosare care sunt insuficient documentate, nu există probe, şi se bazează exclusiv pe înterceptări telefonice, atunci ajungem în situaţia în care suntem astăzi în România. Un stat în care domneşte teroarea, în care imaginea publică şi demnitatea umană nu mai contează, în care libertăţile şi drepturile sunt un lux. Nu-i asta România pe care mi-am imaginat-o după căderea comunismului, vă spun foarte sincer. Vreau un stat în care să avem instituţii puternice, în care procuratura să-şi facă obligaţia de a agent al statului, să apere interesele statului, dar fără excesele şi abuzurile şi intervenţia în jocurile politice.

Tudor Muşat: Nu este un abuz chiar şi ceea ce le cereţi colegilor parlamentari? Le spuneţi să refuze să se mai pronunţe în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor DNA. Regulamentul de funcţionare al Camerelor, care e lege, prevede termene pentru un răspuns. Dacă le spuneţi colegilor să nu răspundă nimic, nu-i îndemnaţi să încalce legea?

C. P. Tăriceanu: Eu trag un semnal de alarmă că suntem într-o fază de derapaje grave. Suntem într-o fază în care, se pare, o instituţie intervine în jocul democratic, alterează jocul democratic şi opţiunea cetăţenilor. Şi în faţa acestei situaţii noi trebuie, într-un fel, să reacţionăm şi să atragem atenţia că nu suntem dispuşi să intrăm în acest joc.

Tudor Muşat: Chiar încălcând legea?

C. P. Tăriceanu: Nu am spus încălcând legea. Eu cred că e un semnal pe care parlamentul trebuie să-l dea. Parlamentul nu poate să devină un fel de jucărie pe masa doamnei Kovesi. Eu îndemn toţi românii să deschidă ochii bine şi să vedem ca spectacolul pe care l-am avut la locale să nu se mai repete acum. Eu vreau să decidă ei, liber, pe mâinile cui încredinţează responsabilitatea conducerii României. Nu e treaba DNA acest lucru. Ca să fie clar înţeles, în nicio ţară democratică. În Rusia lui Putin, sigur că da. Procuratura poate să fie folosită ca instrument de eliminare a adversarilor politici. Nu se poate treaba asta în România. Şi lucrul acesta se cuplează cu o serie de alte atitudini şi declaraţii care îl vizează inclusiv pe preşedintele României. Nu e posibil ca preşedintele României să devină un actor politic activ. A stat doi ani de zile mut. Acum a început să vorbească. El nu poate să spună: nu vreau să pun premierul care rezultă din alegeri, am să pun eu premier pe nu ştiu cine.


Mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu

„Apel către parlamentari

Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.

Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.

Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.

Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.

Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...