Potrivit articolului 22 din Ordonanța de Urgență emisă sâmbătă de guvern, „Direcţia generală de informaţii şi protecţie internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru”.
Până acum, șefii DGIPI erau numiți de ministrul de Interne.
„Specificul acestei activități ( a DGIPI - n.r.) este de natură să îndreptățească pe primul-ministru ca, împreună cu ministrul de restort, recte ministrul afacerilor interne, să decidă când și cum, în orice moment, fiind vorba de demnitarul cu rang de secretar de stat sau subsecretar de stat, există o chestiune de a rezolva urgent orice problemă, atunci când apare. Sperăm să n-apară”, a comentat Radu Stroe.
Întrebat dacă a existat o negociere pe această temă în coaliție, liberalul Radu Stroe a spus că a discutat cu premierul Victor Ponta. „Tot textul ordonanței de ieri e discutat cu domnul prim-ministru, problematica prefecților de asemenea e discutată cu dl. prim-ministru și convenită”, a precizat Radu Stroe.
„E o instituție mai specioasă, pardon, mai specială”, a răspuns, glumind, Radu Stroe, la observația unui jurnalist că numirile la DGIPI au făcut obiectul discuțiilor în toate guvernele de până acum. „E normal să fie așa, pentru că activitatea ei (a Direcției - n.r.) are elemente care țin de siguranța națională, e foarte important ca primul-ministru și ministrul de interne să lucreze pe aceeași voce în această materie”.
DGIPI, o problemă în PSD
DGIPI a fost în centrul unui scandal intern în PSD în 2009, în timpul guvernului de coaliție PSD-PDL. Social-democratul Miron Mitrea a afirmat atunci că a existat un grup din PSD care a dorit să preia Internele, implicit DGIPI, pentru a avea informaţii şi a controla anumite dosare, nominalizându-i ca responsabili pe adversarii săi în partid, Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie. Scandalul legat de DGIPI a dus la pierderea de către PSD a doi miniștri - Liviu Dragnea și Dan Nica , care și-au dat demisiile.
Miza obţinerii Ministerului de Interne de către PSD a fost prezentată, explicit, chiar de şeful PSD de atunci, Mircea Geoană. Preşedintele PSD declara în februarie 2009, într-o emisiune televizată, că, pentru „echivalenţa instrumentelor”, nu e „nimic rău” ca, atât timp cât PDL-ul are un serviciu de informaţii la Ministerul Apărării, şi PSD să aibă DGIPI.