Ion Smarandache are în sudul ţării peste 25 de hectare de porumb. Acum nu mai speră la un profit mare, ci doar să mai salveze o parte din producţie.
Ion Smarandache, fermier în Castranova: „Toată suprafaţa, în proporţie de 70%, este calamitată din cauza secetei pentru că s-a instalat exact când planta avea nevoie de apă, la formarea bobului.”
Din păcate, ploile anunţate de meteorologi săptămâna viitoare nu vor fi suficiente pentru a înviora plantele. Iar termometrele vor ajunge din nou la spre 35 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii viitoare.
„Nu ştiu cum ne-om descurca cu porumbul ăsta. E uscat, e uscat, ce să mai, frunzele s-au uscat de tot. Nici pe sfert nu scoatem ce am investit”, se plânge un localnic din Teasc.
Statul nu poate să ajute prea mult fermierii. A dat bani pentru umplerea canalelor de irigaţii care să ude mai puţin de 10% din suprafaţa agricolă a României. Îi îndeamnă însă pe agricultori să se ocupe singuri de culturile lor.
Emil Dumitru, preşedintele ProAgro: „Pentru culturile de floarea-soarelui, porumb şi soia, producţiile vor fi cu mult diminuate. E vorba de Călaraşi, Ialomiţa, Constanţa, Giurgiu, Olt, Teleorman.”
Guvernul spun că deocamdată nu trebuie să ne facem griji: seceta încă nu creşte preţul alimentelor.