255 de șoferi din București au fost amendați, în prima săptămână în care nu au avut voie să mai folosească telefoanele mobile în timp ce conduc. Mulți dintre ei le-a spus polițiștilor că au aflat de noile reguli din Codul Rutier. Dar li s-a părut că nu se poate întâmpla nimic grav dacă răspund, o dată, la telefon.
Cu telefonul lipit de ureche. Așa trece un șofer bucureștean prin fața polițiștilor. Încearcă să-l ascundă abia când agentul îl trage pe dreapta. Odată oprit, bărbatul pare mai deranjat de camerele de filmat, decât de faptul că reprezenta un pericol pe șosea.
Pentru că a scos din buzunar telefonul atunci când conducea, șoferul va trebui să plătească 870 de lei. Ca el sunt sute de șoferi mult prea siguri pe propriile reflexe.
Live-uri, like-uri, mesaje si apeluri telefonice. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le fac în continuare şoferii la volan, deşi Codul Rutier s-a înăsprit. În ultima săptămână, poliţiştii au dat foarte multe sancţiuni pentru astfel de abateri.
„Mesajele în timpul deplasării, live-urile la volan şi tot ce înseamnă utilizarea telefonului mobil în timpul deplasării este strict interzisă. Ceea ce recomandăm este să utilizeze telefonul doar când sunt opriţi, când folosesc dispozitive mâini libere. Iată că de la momentul intrării în vigoare au fost aplicate 255 de sancţiuni, comparativ cu săptămâna de dinaintea intrării în vigoare, unde au fost aplicate 167 de sancţiuni vedeţi şi dumneavoastră trendul este în creştere. Ceea ce înseamnă că ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru conducătorii auto”, spun poliţiştii.
Discuţii între un poliţist şi un şofer:
V-am oprit pentru că aţi folosit telefonul mobil, ceea ce nu este în regulă, pentru că vă distrage atenţia de la condus.
Se poate intrepreta greşit. Am încercat să resping apelul şi asta nu înseamnă că stau să vorbesc la telefon.
E greşeala mea şi mi-o asum. Dacă am greşit, îmi pare rău. Oricum, dacă acuma mai opreşte 3-4 maşini toţi sunt la fel ca mine.
Redactare G.M.