Uitați de telefonul mobil când mergeți cu mașina: de ieri s-a schimbat Codul Rutier. Acum puteți în orice moment să fiți opriți pe dreapta și să scoateți sume semnificative din portofel sau, și mai grav, să rămâneți fără permis Deja au început raziile. În primele opt ore de la schimbarea codului rutier s-au dat amenzi în valore de 30.000 de lei.
Polițist: Văd că dvs. îl țineți în suport, dar legea spune în felul următor: chiar dacă îl aveți în suport și vă aflați în deplasare să nu îl folosiți cu mâinile, să nu îl atingeți cu mâinile sau nu mai zic să luați din suport!
Dacă ați fost prins că ați încălcat noile reguli, riscați o amendă de până la 1.160 de lei. Nu doar că vorbesc la telefon, dar 40% dintre șoferii români trimit SMS-uri în timp ce conduc, arată statisticile.
Verificarea unei notificări pe rețelele de socializare sau scrierea unui mesaj distrag atenția de la trafic pentru cel puțin 5 secunde. La doar 14 kilometri pe oră, asta înseamnă parcurgerea în orb a 14 metri.
Ce se întâmplă cu live-urile pe Facebook la volan în noul cod rutier
Schimbarea vine după ce zeci de pasageri au murit pentru că șoferii erau preocupați să transmită live pe Facebook.
Maria Moiș, jurnalist Digi24: Singura variantă prin care puteți face live pe Facebook, fără să fiți amendat, este aceasta. Puneți telefonul într-un suport, faceți toate setările înainte de a porni la drum. Mă asigur că sunt în direct cu prietenii mei de pe Facebook și pornim la drum. Și, dacă doresc să opresc transmisiunea, deci am nevoie să folosesc telefonul, o să opresc pe dreapta și îmi iau la revedere de la prietenii de pe Facebook.
Mare atenție: legea spune că șoferii nu pot folosi nici camerele de bord sau GPS-ul portabil atunci când se află în mers.
Șofer: Dacă îl am pe Waze înseamnă că îl folosesc?
Polițist: Dacă e în suport și nu îl atingeți e în regulă.
Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București: „Sunt foarte mulți care efectuează transport... livrează mâncare. Sunt foarte atenți atunci când merg cu bicicleta la adresa de pe GPS, să ajungă la destinație. Și pe ei legea îi sancționează cu amenda. Va fi 870 de lei amenda minimă pentru ei”.
Chiar și cei mai afectați, taximetriștii și curierii, spun că noua lege va crește siguranța în trafic.
Taximetrist: Poate puțin, nu foarte mult, mai bine este că se aplică o lege mai severă că prea se încurcă traficul din cauza telefoanelor.
Când este permisă utilizarea telefonului în trafic
Machiatul la volan sau folosirea consolei din mașinile moderne se pedepesc deja.
Legea nu va rezolva și situația celor care uită să mai pornească din loc atunci când culoarea semaforului se face verde, pentru că au ochii în telefon.
Folosirea telefonului când mașina staționează în coloană sau chiar într-o interseceție nu se va pedepsi.
Editor web: George Costiță