„Mâine sau în zilele următoare, cel târziu, o să primim răspunsul oficial, adică documentul oficial la activitatea de controlm și în mod normal o să fac declarații publice după ce primesc acest document, nu pot face înainte. Audierea este un instrument, la fel cum este și un document sau o informare pe care o solicit scris. Fiind un subiect extrem de delicat și de important, am preferat să aleg acest instrument, adică solicitarea unui document scris, să fie negru pe alb. Până primesc răspunsul oficial și prezint concluziile în mod public pot să asigur că toate aspectele de controversă publică sunt trecute în conținutul controlului pe care îl efectuăm și practic răspunsul va fi pe toate aceste aspecte”, a spus Georgian Pop, la Parlament.
Potrivit acestuia, în momentul în care se declanșează o anchetă penală de către organele judiciare pe un subiect, o comisie parlamentară își încetează activitatea în ceea ce privește acel caz. "Dar controlul a fost declanșat, mâine sau în zilele următoare cel târziu primim răspunsul oficial și după aceea revin cu mai multe declarații. Competențele comisiei sunt stricte — de control asupra activității SRI”, a explicat Georgian Pop.
Întrebat ce a solicitat în mod concret, deputatul PSD a spus că informații legate de ceea ce cunoștea SRI și ce beneficiari legali au fost informați și când.
„Acestea sunt aspectele de bază în ale controlului. (...) Am pus toate întrebările care primează și care există în spațiul public și vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări. Sunt toate întrebările și toate aspectele care au fost sesizate în spațiul public, cu precizarea — acest fenomen nedorit și negativ al infecțiilor intraspitalicești este un aspect de interes de nișă pentru SRI, pentru că până la urmă este dreptul constituțional la sănătate, adică nu reprezintă decât un aspect de nișă. Dar pot spune că, așa cum a comunicat și SRI, și o să dau eu mai multe detalii după ce primesc răspunsul oficial, a fost cunoscut acest fenomen și factorii sau beneficiarii legali au fost informați”, a spus Georgian Pop.
În opinia acestuia, ar fi necesară includerea unui aspect echilibrat în viitoarea legislație privind siguranța națională cu privire la miniștrii care ignoră informările SRI.
„Cu siguranță, și în urma consultărilor de la Cotroceni există o comisie mare, din care fac parte membrii tuturor partidelor politice, și ne propunem ca în această perioadă, după campania electorală, în vară, în toamnă, să discutăm updatarea legilor securității naționale și practic viitorul Parlament să-și asume legiferarea unui pachet extrem de important a tot ceea înseamnă legislație pe securitate națională. Cu siguranță, acest aspect trebuie reanalizat și cred că trebuie să găsim o formulă de echilibru în care un beneficiar legal, dacă primește o nouă informație, să aibă și un feedback. Dar aici trebuie să vedem exact cum punem din punct de vedere juridic această chestiune. Dar cred că în pachetul de modificare a legilor siguranței naționale și acest aspect trebuie discutat și legiferat. Eu pledez pentru o formulă echilibrată, pe model nord-atlantic — adică un beneficiar, un ministru sau un președinte de Consiliu Județean care primește o informație să aibă un feedback”, a susținut Georgian Pop, întrebat dacă miniștrii care ignoră informările SRI ar trebui să răspundă penal.