Statul la stat. Cum au ajuns totuși în Parlament candidații care au pierdut alegerile. Vaccinați anti-COVID și cu program de telemuncă

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
colaj elena basescu si georgian pop
Elena Băsescu și Georgian Pop sunt doi dintre foștii parlamentari care, deși nu au mai fost aleși, sunt angajați în continuare la Parlament. Foto: Facebook / Agerpres

„Cine împarte, parte își face”, zice o veche vorbă românească. Mai mulți foști senatori și deputați care, la alegerile de anul trecut, nu au mai prins încă un mandat, s-au transformat peste noapte în funcționari, tocmai la Parlament. Evident că, pentru noile posturi, niciunul nu a dat concurs. Unii au prins chiar poziții de șefi în aparatul administrativ al Parlamentului, alții sunt doar consilieri. Fiecare după cum s-a descurcat și ce relații a avut cu șefii de prin partidele lor. Un loc călduț la Camera Deputaților și-a găsit chiar și fostul europarlamentar Elena Băsescu. Inițial a fost angajată consilier la grupul PMP apoi transferată la Comisia de Afaceri Europene. Fostul deputat Georgian Pop a revenit și el, acum, pe postul de funcționar. S-a angajat consilier la grupul PSD în urmă cu 20 de ani. După ce a devenit deputat s-a suspendat, blocând postul pentru vremurile când va rămâne fără slujbă. Cum s-au metamorfozat toți acești politicieni, vedeți într-un nou episod Statul la Stat.

Vestită pentru stângăciile sale gramaticale, Elena Băsescu a postat pe 31 martie o fotografie în care apărea vaccinându-se la Centrul amenajat la Parlament. Așa a aflat toată lumea că este angajata Camerei Deputaților, pe postul de consilier parlamentar la Comisia pentru Afaceri Europene. Am mers să o întâlnim și să vedem exact cu ce se ocupă. Am găsit doar uși închise, birouri goale, și două colege tare supărate pe camera de luat vederi.

- O să vă rog să închideți camera și să vă adresați biroului de presă.
- Camera nu o închid, dacă nu vreți nu o să apăreți la televizor, vreau doar să vă spun ce vreau.
- Închideți camera aia, nu mă mai filmați că am apărut deja și în filme și peste tot.
- Unde ați apărut, doamnă, în filme?
- Poftim?
- În filme?
- Da, sunt actriță.
- A, foarte frumos, foarte frumos.

Pe hol îl întâlnim pe președintele Comisiei, deputatul PSD Ștefan Mușoiu. De la el aflăm că funcționara Elena Băsescu nu vine niciodată la birou. Se teme de COVID-19 și, pentru că legea îi permite, a ales să lucreze numai de acasă.

Ștefan Mușoiu, deputat PSD, președinte Comisia de Afaceri Europene: „O să îi solicit dacă, bineînțeles va dori și va putea și a depășit această temere, să vină să își desfășoare activitatea fizic în cadrul comisie noastre.”

Lunar, un consilier parlamentar primește un salariu brut cuprins între 7.071 de lei și 9.425 de lei.

Aventura profesională a Elenei Băsescu în Parlamentul României este, însă, mai veche. În martie 2020 a fost angajată la grupul parlamentar al PMP, partid înființat chiar de tatăl ei. După alegeri, PMP nu a mai intrat în Parlament iar grupul a fost desființat. Elena Băsescu și-a păstrat însă funcția de consilier parlamentar și a fost repartizată la comisia de afaceri europene.
Am încercat să o contactăm în repetate rânduri, însă nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Postul de consilier a fost înghețat acum 20 de ani

Georgian Pop a fost deputat PSD vreme de 12 ani, din 2008 până anul trecut, când nu a mai prins un nou mandat. S-a făcut remarcat la șefia comisiei parlamentare de control al SRI și, la un moment dat, chiar a fost pe o listă scurtă a PSD cu propuneri pentru ministerul apărării. Acum este funcționar la Camera Deputaților și lucrează la Departamentul de Studii Parlamentare și Politici UE. Teoretic ar trebui să facă sinteze legislative pentru nevoile actualilor parlamentari.

- Îl căutăm și noi pe domnul Georgian Pop.
- Nu este aici în birou.
- Înțeleg că lucrează aici la Departament, de ceva vreme.
- Da, dar nu este în birou aici, nu este în birou. Are un alt birou sau...
- Cu noi nu este.
- Unde, dar unde aș putea să îl găsesc.
- Nu știu să vă zic.

Până la urmă, noii colegi ai fostului deputat recunosc că nu l-au văzut, încă, la față. Este în telemuncă.

- Nu, este cu munca..., mi-am amintit, acum, că e cu munca la domiciliu.
- Și asta de când? De când este acasă? De când este dânsul la domiciliu?
- Păi de când a venit la noi în Departament.
- A, de atunci prestează la domiciliu.
- De când a venit la noi în Direcție, da.

Un etaj mai sus este biroul șefei Departamentului de Studii Parlamentare.

- Dumneaei îmi spune că lucrează la domiciliu.
- Domnul Pop?
- Da.
- Putem vorbi puțin cu dânsa, se poate?
- Vor să vorbească cu dumneavoastră.
- Nu pot în momentul ăsta că, uite, fac un material.
- Doamnă, durează 1 minut, dacă îmi permiteți! Se poate?
- Are de terminat un material.

Informația interesantă abia acum vine. Georgian Pop este funcționar al Camerei Deputaților de exact 20 de ani. În 2001 a fost angajat consilier la grupul PSD iar în 2008 când a devenit prima dată deputat s-a suspendat din funcție blocând postul până acum când a rămas fără slujbă și a revenit. Am încercat cu insistență să luăm legătura cu fostul deputat, însă, degeaba.

Foști senatori PNL, acum pe funcții înalte în Parlament: „Pentru că am avut activitatea atât de îndelungată în această clădire”

Ne mutăm la Senat. Deschidem o ușă pe care scrie mare „director general”. Găsim doi funcționari, niciunul cu mască. Cerem să vorbim cu... directorul general. De după tocul ușii se ivesc doi ochi curioși. Sunt chiar ai fostului senator PNL Ion Popa. Nici domnia sa nu poartă mască. Se ridică, se echipează corespunzător pentru televizor și vine.

Ion Popa, fost senator PNL: „Postul de director general este obținut prin numirea de către Biroul Permanent al Senatului.”

Ion Popa nu a mai prins un mandat de senator iar colegii de partid nu l-au lăsat la greu. Fără să dea vreun concurs a fost numit șeful Direcției Generale Cooperare Parlamentară Externă. Câștigă un salariu de 9.029 de lei la care se adaugă, în fiecare lună, un spor pentru condiții vătămătoare de 2.315 lei.

Jurnalist Digi24: De ce ați optat dumneavoastră pentru un astfel de post și nu va-ți găsit un job în altă parte?

Ion Popa, fost senator PNL: „Pentru că așa am zis că este bine să vin aici, știam foarte bine cum funcționează această Direcție Generală, aveam experiența necesară și am ajuns aici.”

Mario Oprea este un alt fost senator PNL care, după ce a rămas fără mandat, a fost numit de colegi, secretar general adjunct al Camerei Superioare.

Mario Oprea, fost senator PNL: „Pentru că am avut activitatea atât de îndelungată în această clădire, am luat decizia de a continua activitatea mea aici.”

Ne întoarcem la Camera Deputaților. Între 2016 și 2020, George Vișan a fost deputat PSD de Constanța. La alegeri a rămas pe dinafară dar partidul i-a întins o mână de ajutor și l-a angajat consilier parlamentar. Acum lucrează direct cu vicepreședintele Camerei Deputaților Alexandru Rafila.

George Vișan, fost deputat PSD: „În cadrul partidului a fost discutat acest aspect, în care experiența colegilor care nu au mai prins un mandat, să poate să îi ajute pe cei care sunt la primul mandat.”

Alexandru Rafila, deputat PSD: „Eu am o experiență limitată în acest domeniu și dânsul chiar mă ajută foarte mult, mă însoțește la foarte multe întâlniri.”

Foști deputați PMP și USR, consilieri la AUR 

Constantin Codreanu a fost deputat PMP iar Dan Rădulescu deputat USR. După ce au rămas fără serviciu, și-au găsit câte un post de consilier parlamentar la grupul AUR din Camera Deputaților.

Secretara grupului AUR: Pe ce subiect doriți să vorbiți cu domnul Rădulescu?
Jurnalist Digi24: Fac un material despre foștii parlamentari care acum dețin funcții de consilieri la Parlament.
Secretara grupului AUR: Îi cer numărul de telefon al domnului și îl suni tu când termini acolo?

Evident că domnul Rădulescu nu ne-a mai sunat.

Tactica transformării peste noapte a foștilor senatori sau deputați în funcționari publici nu este nouă. Se întâmplă după fiecare legislatură când cei lăsați pe dinafară sunt recompensați cu locuri călduțe și bine plătite la Parlament.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...