Un fost director din cadrul Agenţiei pentru Siguranţă Alimentară din Marea Britanie a declarat pentru presă că în aprilie 2011 a redactat un raport potrivit căruia carne de cal contaminată a ajuns pe mesele consumatorilor, dar a fost ignorat de către superiori. Declaraţia a fost susţinută şi de directorul unuia dintre magazinele implicate în scandal.„Ce citiţi acum în ziare este că Departamentul pentru Mediu şi Mâncare a fost avertizat de acest lucru încă de acum 18 luni şi că nu a făcut nimic, aşa că nu daţi vina pe noi”, declară Malcolm Walker, directorul lanţului de magazine Iceland.
Acesta spune că nu este drept ca retailerii să fie consideraţi singurii vinovaţi în acest caz: „Ziarele au acuzat că ţinta era mâncarea ieftină. Vreau să explic doar că mâncarea ieftină nu vine de la supermarketuri. Este determinată de autorităţile locale, care încearcă să tragă preţurile în jos”.
Autorităţile britanice au început o anchetă pentru a verifica informaţiile apărute în presă. Până acum, zece ţări europene au fost atinse de scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită. România, care a exportat carne de cal către Occident, a fost absolvită de orice vină.