Oficialii Delfinariului spun că, în urmă cu o lună, reprezentanţii organizaţiei ProWal le-au cerut toate documentele legate de cumpărarea delfinilor. Mai mult, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) spune ca actele au fost verificate, şi de asigurători, după moartea masculului Pei Pei.
„Au verificat aceste acte, cu specialişti, inclusiv cu specialişti externi, specializaţi în identificarea animalelor şi toate au fost în regulă. Animalele sunt bine, sunt sănătoase în captivitate”, spune Adrian Bâlbă, director CMSN Constanţa.
„Singura care a răspuns cerinţelor noastre, de a accesa delfini născuţi în captivitate şi, eventual, la generaţia a doua, a fost China, prin acvariul Beijing. Întrebarea se pune, avem noi această certitudine? Este mai greu de verificat astăzi. Şi nu există procedee prin care să verifice dacă într-adevăr sunt născuţi în captivitate. Trebuie să mergi pe buna credinţă”, adaugă Nicolae Papadopol, director ştiinţific CMSN Constanţa.
Procedee de stabilire a originii delfinilor există, dar sunt foarte scumpe şi durează mult.
Cea mai ieftină soluţie ar fi efectuarea de teste ADN, atât delfinilor din Constanţa, cât şi părinţilor acestora din China. Dacă, însă, conducerea delfinariului din Beijing nu va fi de acord, se poate apela la soluţia cea mai costisitoare, respectiv prelevarea de ţesut de la mamiferele moarte, din zona de unde se crede că ar proveni Chen Chen şi Ni Ni.
Potrivit reprezentantului organizaţiei ProWal, suspiciunile au apărut în momentul în care a primit o sesizare, din România şi a făcut mai multe cercetări în acest sens.
„Noi am făcut cercetări, unul dintre delfini murise şi am aflat că aceşti delfini nu provin din China. Nu se potriveau datele. La Acvariul din Bejing se născuse un delfin, care a murit. Prin urmare aceşti delfini nu puteau fi aduşi din Beijing”, apreciază Jurgen Ortmuller fondatorul unui ONG de apărare a balenelor şi delfinilor care colaborează cu ProWal.