SĂPTĂMÂNA SUB LUPĂ. Ce și-au spus, în direct la Digi24, un evreu și un palestinian
Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, și Ahmed Jaber, jurnalist român de origine palestiniană, au explicat în emisiunea „Săptămâna sub lupă” ce desparte popoarele lor, dar în final și-au declarat disponibilitatea către reconciliere și pace.
În studio au fost prezenți și istoricul Daniela Zaharia și comentatorul de politică externă Emil Hurezeanu, care au reliefat contextul și au analizat originile unui conflict istoric.
Jaber: „Am gloanțe israeliene în trupul meu, dar ura nu va fi niciodată”
Ahmed Jaber, jurnalist de origine palestiniană, dar cu cetățenie română, s-a născut în Iordania, dar spune că familia sa, refugiată, era originară din Haifa, „care acum este numit oraș israelian, dar - susține el - el este oraș palestinian 100 la 100”. Bunicii săi au plecat în Cisiordania după momentul 1948, pe care Jaber l-a menționat ca pe un „război artificial”, inegal și nedrept pentru populația palestiniană de atunci. Părinții săi au plecat în Iordania după războiul din 1967, iar Jaber a trăit împărțit între Iordania și Liban, țară unde spune că a avut o viață frumoasă.
A plecat din Orientul Mijlociu și venit în România în 1984, după ce a fost rănit de armata israeliană. Pe atunci, era membru al Revoluției palestiniene conduse de Yasser Arafat și milita pentru un stat palestinian independent și suveran, „fără crime, fără prostii”. A fost rănit și spune că în corpul său a avut trei gloanțe. Unul l-a scos în 1999, două au rămas. „Profit că lângă mine se află președintele Federației Evreiești din România (pentru a-i spune) că a reușit (armata israeliană) să pătrundă cu un glonț trupul meu, dar ura niciodată nu va fi în sufletul meu”, a declarat Ahmed Jaber la Digi24.
Jaber este mândru că prin participarea sa la revoluția palestiniană a reușit să schimbe unele idei și din nou a ținut să sublinieze că se bucură că este alături de un reprezentant al părții evreiești pentru ca acesta să audă direct de la el, și nu prin intermediari faptul că, în opinia sa, este o idee „greșită” aceea că palestinienii au ca dușmani evreii. „Ideea - a spus Jaber - a fost folosită ca pretext ca să creeze dușmănie între noi și evreii din întreaga lume, în mod artificial și greșit. Nu este adevărat și am schimbat asta prin revoluția palestiniană”, a afirmat Jaber.
Vainer: Nu cred că între oameni nu poate să nu se ajungă la o înțelegere
„Părerea mea, a răspuns Aurel Vainer, este că lucrurile sunt așa, puțin mai în spate. În mod cert, așa cum am mai spus, evreii n-au venit întâmplător înapoi, în teritoriul Țării Sfinte. Am fost o permanență istorică, sunt date, sunt dovezi, am avut comuntăți la Ierusalim, în diverse orașe, la Haifa chiar. Poate că s-a conviețuit cu populația palestiniană locală. Deci, nu e vorba de cineva care a venit să ocupe, cum au ocupat nemții Franța, Rusia, Polonia. Nu! Au venit la ei acasă și pentru asta au luptat teribil. Nu uitați că mișcarea sionistă nu a avut alt ideal decât să se reîntoarcă acasă, inclusiv creând din nou omul, viitorul cetățean israelian, capabil să lucreze în toate domeniile”, a venit replica lui Aurel Vainer.
Anterior, președintele Federației Comuntăților Evreiești declarase: „Aici cred că ne deosebim de nația arabă - prezența noastră în istorie, ca o contribuție la cultură, civilizație, industrie, energie, ce vreți dumneavoastră, a fost mai mare. Este un popor care s-a dedicat creației”.
Pe de altă parte, Vainer nu crede că între oameni nu poate să nu se ajungă la o înțelegere. „Au fost atâtea momente și pacea a fost atât de aproape. Nu uitați că trei oameni de stat – doi israelieni și un palestinian – au luat premiul Nobel pentru pace – Rabin, Peres și cu Yasser Arafat. De ce? Că mergeau spre pace”, a arătat reprezentantul comunității evreiești din Româna. „Părerea mea, foarte intimă, este că acolo foarte multă lume lucrează în spate. Foarte mulți sunt interesați de acest teritoriu istoric, cu o mare istorie și cu potențial”, a adăugat Aurel Vainer.
El spune că palestinienii trebuie să aleagă calea normală – două state, egale și care să poată conlucra în această zonă cu mare potențial. „E păcat să ne confruntăm în aceste lupte”, a conchis Vainer.
Aurel Vainer a făcut și o comparație. Și-a amintit că a trăit în România bombardamentele din 1944 , când populația avea două ore la dispoziție să se pună la adăpost, alarma era dată de când avioanele plecau din Italia, de pe aeroportul din Foggia. În schimb, în Israelul zilelor noastre, „cu aceste rachete (ale Hamas) e ca și cum vine o ploaie puternică și n-ai cum să te protejezi într-un timp foarte scurt, iară pleci în adăpost, iară vii, nu-și poți desfășura activitatea. Această tactică pe care au adoptat-o a fost dintre cele mai rele, ca și Intifada”, a arătat Aurel Vainer. Totuși, el a repetat: „Cred sincer în posibilitatea unei înțelegeri între popoare, inclusiv între evei și palestinieni, dar să vrea și unii, și alții cu adevărat”.
Daniela Zaharia, istoric: Sionismul iudaic s-a născut în trendul naționalismelor europene
Istoricul Daniela Zaharia, cercetător științific la Universitatea București, spune că ambele părți au dreptate, niciuna nu are dreptate în toate privințele, iar până când nu sunt înțelese ambele fațete ale acestei chestiuni nu se va putea face pace. „Există oameni care vor să facă pace, dar există și oameni care vor foarte mult ca acest conflict să nu se oprească”, afirmă Daniela Zaharia.
Ea spune că avem de-a face și cu o gestiune defectuoasă a moștenirii lăsate de Imperiul Otoman în zonă și a reamintit că miza pentru britanici era securizarea Canalului Suez. Zona întotdeauna a fost placa turnantă a comerțului, a războiului, a diplomației.
Pe de altă parte, Daniela Zaharia subliniază că toată povestea se naște cumva în trendul evoluției civilizației europene, pentru că sionismul iudaic este naționalismul iudaic, născut într-o epocă în care se nășteau naționalismele europene.
La rândul său, Emil Hurezeanu a atras atenția că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a existat și o determinare absolută politică, geopolitică și filosofică, umanistă, a puterilor câștigătoare de a repara soarta evreilor.
Aurel Vainer spune că încercările de a acorda evreilor alte teritorii au eșuat și a reamintit de încercarea lui Stalin de a rezolva pe teritoriul URSS așa-numita problemă evreiască, creându-le o regiune autonomă Birobidjan, în care a introdus și limba idiș, dar proiectul n-a avut niciun succes. În anii comunismului, a rememorat Vainer, în România a apărut „Revista cultului mozaic”, care era foarte înțelept făcută de rabinul de atunci și era așteptată cu o ardoare teribilă tocmai în Birobidjan.
Hurezeanu: Din păcate pentru noi, am pierdut 800.000 de evrei și tot atâția nemți
Emil Hurezeanu se declară un adept al cărții „Europa spectrală” a lui Hermann Keyserling, filosof de origine baltică, din care a rezumat: România este o țară foarte interesantă, cu o plasticitate umană, resurse din diverse locuri, Orient, evrei, germani, unguri, greci, țigani... Țara asta este moștenitoarea de drept și de fapt a Imperiului Bizantin. Românii sunt inteligenți, adaptativi, arată bine, au o poezie înnăscută. Au un mare noroc: au parte de evrei, au parte de nemți, care le vor asigura progresul economic și progresul comercial, ei având timp să viseze și să continue marea poezie sub cupola ortodoxă, bizantină. „Din păcate, a conchis Emil Hurezeanu, din fericire pentru israelieni și pentru evrei există statul israelian, din păcate pentru noi, am pierdut 800.000 de evrei din țară din 1938 și tot atâția germani”.
Urmăriți în materialul video atașat discuțiile moderate de Tudor Otulescu, gazda emisiunii „Săptămâna sub lupă”, care poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00.
- Etichete:
- aurel vainer
- conflict
- palestinieni
- a
- evrei
- israelieni
- pace
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News