De cealaltă parte, ministrul Muncii spune că cei mai mulți parteneri sociali sunt de acord cu varianta propusă de Guvern. O nouă întâlnire cu sindicatele va avea loc mâine dimineaţă.
Jumătate dintre cei peste 1,2 milioane de bugetari vor beneficia de măriri salariale din luna august. Adică vor creşte doar salariile mici şi acolo unde există diferenţe pe aceleaşi funcţii şi aceeaşi vechime.
Efortul bugetar anul acesta este de aproape 900 de milioane de lei, iar în 2017, de 2,5 miliarde de lei.
„Ce se întâmplă de la 1 august 2016? Intră în vigoare toate corecțiile disfuncționalităților în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeași unitate, la aceeași funcție, vechime. Persoane care sunt colegi de birou, cu aceeași funcție, vechime, au salarii diferite. Acest lucru se rezolvă”, a spus ministrul.
„Grila pe sănătate, care presupune în ansamblul său o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment, intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanță de 2% de la 1 ianuarie 2017. În ceea ce privește grila pe educație, ceea ce am făcut în textul ordonanței - am definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar 50% din aceste creșteri intră de la 1 august 2016, deci la un loc cu celelalte, dar majorarea ei la nivelul întreg pe care îl regăsim în grilă intră în decembrie 2017 și pe impact bugetar din 2018 încolo”, a explicat Dragoș Pîslaru.