Concurenții, cu vârste între 8 și 15 ani, provin din satele Iaşului și studiază șahul fie pe cont propriu, fie sprijinți de profesorii din satele în care învață. Ștefan, de exemplu, locuiește într-o comună situată la 50 de km de Iași. Are 11 ani şi joacă șah din clasa a II-a. Tot de atunci, participă şi la competiții.
Ștefan Bogdan Buinciuc, concurent: „E un joc al minții, trebuie să te concentrezi foarte foarte mult.”
Pasiunea pentru tabla cu 64 de pătrățele cere sacrificii. Mai ales în mediul rural.
Dr. ing. Eugen Enculescu, organizator eveniment: „Este cel mai ieftin joc, o simplă tablă de șah numai că în mediul rural lipsesc acei germeni ca să-i aduci pe copii la șah, fiindcă la țară sunt foarte multe probleme, trebuie să ducă vaca, trebuie să mute calul și păsările, ce mai au prin curte.”
Constantin Mugurel Mogoș, profesor: „Șahul, din păcate, nu prea se studiază în școli. Acum, cu tehnica aceasta la ultimul nivel: calculatoarele, televiziunea, mai puțin copiii sunt orientați înspre șah.”
În competiţia de azi, fiecare elev a jucat câte șase partide. Scopul concursului organizat de Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară Vasile Adamachi din Iași a fost acela de a-i încuraja pe cei mici să nu-şi abandoneze visul.
Carmen Beatrice Zelinschi, director Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară Vasile Adamachi: „De a le insufla ideea de a comunica cât mai mult și de a gândi analitic.”
Sorin Iacoban , președintele Federației Române de Șah: „Sunt studii europene, sunt studii mondiale prin care se arată foarte clar că practicarea șahului la vârste fragede, între 6-12- 15 ani, dezvoltă foarte mult personalitatea copilului.”
„Jocul de șah e ca și cum ai da un test la matematică, te concentrezi, e frumos.”
***
„Trebuie să gândești, să pui mutări strategice, îmi place.”
Competiția a fost sponzorizată de către RCS-RDS, iar micii câştigători au primit cupe, diplome şi cartele telefonice. Şahul românesc ocupă unul dintre primele 15 locuri din lume la numărul de premii câştigate în competiţiile internaţionale.